hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyógyítás

Jobb a ballonos szövetfagyasztás szívritmuszavar ellen, mint a gyógyszer

Sikeresebben kezelte a szívritmuszavart egy kísérleti irtásos terápia, amely ballonos katéterezéssel fagyasztja el a szív szöveteit, mint a korábbi, gyógyszeres kezelés – közölték hétfőn amerikai kutatók.
Több mint egy éven át 245 páciens részvételével az Egyesült Államokban és Kanadában végezték a vizsgálatot, melyben összehasonlították a szokványos, gyógyszeres és az új, fagyasztásos kezelés hatékonyságát és biztonságosságát – ismertette Douglas Packer, a kísérlet vezetője, a Mayo Klinika munkatársa.
 
Az eredetileg rohamszerűen jelentkező pitvarfibrillációban szenvedő páciensek 70 százalékánál egy évvel a katéteres beavatkozás után sem jelentkezett a szívritmuszavar. Ezzel szemben a gyógyszerrel kezelt páciensek csupán 7 százalékánál nem fordult elő többé rendszertelen szívritmus. A tanulmányba bevont emberek mintegy kétharmadánál végezték el a fagyasztásos ablációt, egyharmaduk pedig gyógyszeres kezelést kapott.
 
A kezeletlen pitvarfibrilláció 2–7-szeresére növeli a szélütés kockázatát. Az Egyesült Államokban a becslések szerint 2,2 millió ember szenved ettől a problémától, a rendszertelen vagy gyors szívritmustól. Világszerte mintegy hétmillió embert érinthet a pitvarfibrilláció, amely azzal jár, hogy a szív nem kellő hatékonysággal pumpálja a vért.
 
Az Amerikai Kardiológus Kollégium atlantai éves konferenciáján ismertetett eljárásban igen alacsony hőmérsékletre hűtött, folyadékkal töltött ballont juttattak a páciens vénáin keresztül, katéter segítségével a szívbe, arra a helyre, amely a rendszertelen ritmusért felelős, és a hideg következtében a terület sejtjei elhaltak. A 12 hónapos követési periódus alatt a kezelt páciensek 98 százalékának enyhült ritmuszavara, komolyabb szövődmény csak a beavatkozáson átesettek három százalékánál jelentkezett.
 
Bár a módszer még kísérleti eljárásnak számít az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában már hozzáférhető.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés