hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Javítja-e a klinikai végpontokat a koenzim Q10 és szelén pótlás az oxidatív stressz és a gyulladás befolyásolásával myalgiás encephalomyelitisben / krónikus fáradtság szindrómában?

A myalgiás encephalomyelitis vagy krónikus fáradtság szindróma (ME/CFS) egy súlyos, sokrétű, krónikus, ismeretlen etiológiájú neurológiai betegség. Megmagyarázhatatlan, megsemmisítő fáradtság, legjellemzőbb tünetként megerőltető tevékenységet követő rossz közérzet, nem pihentető alvás, neurokognitív károsodások, gyomor- bélrendszeri panaszok és orthostaticus intolerancia jellemzi. Jelenleg nem áll rendelkezésre objektív diagnosztikus teszt és nincsenek célzott, hatékony gyógyszerek az ME/CFS ellen.

Az utóbbi pár évben fokozott figyelem irányult a mitochondriumok szerepére a betegség pathogenesisében. Széleskörű irodalmi adatok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy közös pathomechanizmusok állhatnak a mitochondriális dysfunkció és az alacsony fokú gyulladás  hátterében. A tünetek mérséklése céljából ME/CFS-ben jól ismert különböző étrendkiegészítők egyedüli vagy kombinációban történő használata, ideértve a koenzim Q10-et (CoQ10), az L-karnitint, a NADH-t, a D-ribózt, vitaminokat, a magnéziumot, a melatonint, a cinket, a folsavat, esszenciális zsírsavakat, valamint az N-acetil-L-karnitint.

A szelén kulcsfontosságú szerepet játszik az egészséges immunrendszer fenntartásában, valamint a gyulladásos folyamatokban különböző krónikus betegségekben, így ME/CFS-ben is. A szelént azért érdemes CoQ10-zel kombinálni, mert a CoQ10 redukálásához szükséges thioredoxin reduktáz enzim szelénfüggő.

A szerzők információi szerint ezidáig nem végeztek randomizált kontrollált vizsgálatot a CoQ10 és a szelén együttes adásával ME/CFS-ben. Jelen vizsgálat célja az orális CoQ10 és szelén pótlás klinikai végpontokra, továbbá a redox státusszal, gyulladással, valamint a kardiovaszkuláris státusszal kapcsolatos keringő biomarkerekre gyakorolt hatékonyságának vizsgálata volt ME/CFS-ben.

Eredmények és diszkusszió

A vizsgálati populáció demográfiai és klinikai jellemzői

42 felnőtt, enyhe vagy közepes tünetekkel bíró, az 1994-es CDC/Fukada definíciónak megfelelő ME/CFS beteg volt potenciálisan alkalmas a vizsgálatra. Közülük 4-en nem feleltek meg a beválogatásai kritériumoknak, 3-an pedig visszautasították a részvételt, így végül 35 résztvevő kapott kezelést. Minden résztvevő nő volt. Az átlag életkor 47,3 +/- 1,5 év volt.

Kiinduláskor és 8 héttel később nem találtak szignifikáns különbséget a résztvevők kora, testtömeg indexe, vérnyomása és pulzusa között.

A vizsgálat ideje alatt a 40 szempontos fáradtság-súlyosságot mérő skálával (Fatigue Impact Scale, FIS-40) statisztikailag szignifikáns különbségeket találtak az általános fáradtság érzékelésben. A fizikai és a kognitív fáradtságérzés szignifikáns javulást mutatott a beavatkozás végén. A globális Rövid (36 pontos) egészségfelmérő kérdőív (36-Item Short Form Health Survey, SF-36) pontértéke szignifikáns javulást mutatott a kiinduláshoz képest a beavatkozás 8. hetében a testi fájdalom, az emocionális funkciók és a mentális egészség domének tekintetében.

A Pittsburgh alvásminőség index (Pittsburgh Sleep Quality Index, PSQI) kérdőívvel nem találtak szignifikáns különbséget az alvásminőségben a résztvevők között a beavatkozás végén.

A CoQ10 és szelén pótlás redox státuszra gyakorolt hatása

A teljes antioxidáns kapacitás (TAC) szignifikánsan nőtt, a lipoperoxid tartalom pedig szignifikánsan csökkent CoQ10 és szelén pótlást követően. Ezek az eredmények hangsúlyozzák, hogy ME/CFS-ben fokozott a redox rendszer egyensúlytalansága, amelyet módosíthat a CoQ10 és szelén pótlás.

A CoQ10 és szelén pótlás hatása a keringő gyulladásos markerekre

A gyulladásos citokinszintek ((IL-1β, IL-6, IL-8, IL-10, TNF-α) szignifikáns csökkenést mutattak 8 héttel a pótlást követően, míg a CRP szintben nem volt különbség.

Egy közelmúltbeli metaanalízis szerint a CoQ10 pótlás csak olyan kardiovaszkuláris betegeknél képes szignifikánsan csökkenteni a szérum nagy érzékenységű CRP szintjét, akiknél az alapszint emelkedett (>3 mg/l), vagy a beavatkozás több, mint 12 hétig tart.

A CoQ10 és szelén pótlás hatása a kardiovaszkuláris egészségre

A plazma FGF21 és NT-proBNP szintek statisztikailag nem különböztek 8 hét CoQ10 és szelén adást követően.

Következtetés

E rövidtávú vizsgálat eredményei elsőként nyújtanak evidenciát arról, hogy a kombinált CoQ10 és szelén pótlás az oxidatív stressz és a gyulladásos markerek befolyásolása révén mérsékli a klinikai tüneteket ME/CFS-ben, és ezáltal egy új, szupplementáció alapú, ígéretes terápiás opció lehet hosszú távon is a betegségben.

A vizsgálat erősségei és korlátai

A vizsgálat erőssége a prospektív tervezés, a szisztematikus adatgyűjtés, valamint ME/CFS-ben a redox egyensúly felborulásában, a szisztémás gyulladásban és a kardiovaszkuláris funkcióban érintett keringő biomarkerek átfogó vizsgálata.

A vizsgálat korlátozó tényezői:

1.A beválogatás során használt 1994-es CDC/Fukada esetdefiníció, bár a legszélesebb körben használatos, túl átfogó, ezért az ME/CFS páciensek heterogénebb csoportját reprezentálja, és átfed más társbetegségekkel, pl. a depresszióval.

2.A páciens kohorsz túl kicsi volt ahhoz, hogy a klinikai végpontok tekintetében szignifikáns különbségek mutatkozzanak.

3.Mivel ez egy pilot, egykarú, nyílt vizsgálat volt, hiányzott belőle a placebo kontrollált vizsgálati kar.

4.A CoQ10 és szelén pótlás hatásait csak rövid távon (8 héten át) vizsgálták.

Módszerek

A részvevők besorolási és beválogatási kritériumai

Egy 8 hetes prospektív, nyílt, egykarú klinikai vizsgálat (CoSeME vizsgálat) történt 42 felnőtt ME/CFS-ben szenvedő nő bevonásával 2018. január és szeptember között.Minden résztvevő a kaukázusi rasszhoz tartozott, ülő életmódot folytatott, és a vizsgálat idején ugyanabban a földrajzi régióban élt. A vizsgálatra azok a 18. életévüket betöltött nők voltak potenciálisan alkalmasak, akiknek az 1994-es CDC/Fukuda kritériumoknak megfelelő ME/CFS diagnózisát egy szakorvos megerősítette.

A vizsgált termék

Egyszeres vak vizsgálatot végeztek, amelynek során a résztvevők - a rendszeres gyógyszereik mellett – 8 héten át naponta 400 mg CoQ10 lágy gél kapszulát kaptak (2-2 kapszulát 30-30 perccel reggeli, illetve ebéd előtt), valamint napi 200 µg szerves szelén élesztő tablettát 30 perccel reggeli előtt.

Beavatkozás

Végül 35 résztvevő kapott kezelést. Kiinduláskor és 8 héttel a beavatkozást követően mérték a testmagasságot, a testtömeget, a pulzust, a vérnyomást, valamint rutin labor teszteket végeztek. A vizsgálat folyamán nemkívánatos eseményeket nem jelentettek.

Végpontok

A résztvevőket az aktuális egészségi állapotukra vonatkozó validált, önkitöltős kérdőívek megválaszolására is felkérték kiinduláskor és a beavatkozás megkezdését követő 8. héten. A fáradtság súlyossági fokának mérésére a FIS-40 kérdőívet használták. Az alvászavarok értékelésére a 19 szempontos, önkitöltős PSQI kérdőívet alkalmazták, az SF-36 kérdőívvel pedig az egészséggel összefüggő életminőséget elemezték.

Biokémiai mérések

Az oxidatív károsodást TAC és lipid peroxidáció méréssel értékelték. A plazma citokin szinteket fluoreszcens alapú multiplex immunoassay-vel mérték. A plazma CRP koncentrációt immunoturbidometriás assay-vel határozták meg. Az FGF21 és NT-proBNP mérés nem keresztreaktív ELISA-val történt.

Dr. Szél Edit
a szerző cikkei

(x)
a szerző cikkei

cimkék

Q10
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés