hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Javítja az időskori vaszkuláris funkciókat az empagliflozin

A PharmaOnline szerint a Missouri Egyetem kutatói a GeroScience folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be arról, hogy egy 2-es típusú cukorbetegség kezelésében használt szer javítja az öregedéssel asszociált vaszkuláris funkcióromlást.

A kutatók először 25 éves egészséges felnőttek vaszkuláris funkcióit hasonlították össze 61 éves, egyébként egészséges felnőttekével, ahol az idősebb csoportban az endotél funkciók romlását, illetve az aorták merevségét tapasztalták. Ugyanezeket a különbségeket sikeresen reprodukálták egér modellszervezetekben, majd az egereket két csoportba osztották, és az egyik csoport táplálékát empagliflozinnal dúsították.

A hat héten át végzett vizsgálat eredményei szerint az SGLT2-gátlót kapott állatok érfunkciói jelentős javulást mutattak a kontrollhoz képest. Ez volt az első olyan vizsgálat, amely az öregedéssel járó vaszkuláris funkcióvesztés visszafordítására, javítására irányult, és meggyőző bizonyítékokat hozott (bár korábban már szívbetegeken is elemezték az SGLT2 gátlók hatásait).

Forrás: Rogerio N. Soares et al, SGLT2 inhibition attenuates arterial dysfunction and decreases vascular F-actin content and expression of proteins associated with oxidative stress in aged mice, GeroScience (2022).

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés