hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

JAMA: alig tesztelték időseken a Sinopharm vakcinát

A JAMA, az Amerikai Orvosi Kamara szaklapja közölte a kínai Sinopharm-vakcina teljes dokumentációját, írja a Telex.

A szaklapban az a régóta várt tanulmány jelent meg, amely a kínai vakcina fázis III. vizsgálatának eredményeit ismerteti. A tanulmány szerint a tesztelés során vizsgált kétféle, inaktivált vírusból készült vakcina 72,8 százalékos, illetve 78,1 százalékos hatékonysággal védett a tünetes megbetegedéstől. A Magyarországon használt Sinopharm-vakcina alkalmazási előiratában [pdf] 79,34 százalékos hatásosság szerepel, de ott még kevesebb résztvevő adatait értékelték ki, így ez a minimális eltérés nem meglepő, írja a Telex.

A vizsgálatban összesen 40 832 önkéntes vett részt az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Egyiptomban és Jordániában. Az alanyokat három csoportra osztották, akik vagy két oltási dózist kaptak három hét különbséggel, vagy placebót. Két héttel a második oltás beadása után 26 ember kapta el a koronavírust azok közül, akik a WIV04 jelű oltást kapták, 21-en lettek fertőzöttek abból a csoportból, amelyet a HBO2 jelű vakcinával oltottak, és 95-en fertőződtek meg a placebót kapott csoportból.

A valódi vakcinát kapó önkéntesek egyikénél sem alakult ki súlyos betegség, szemben a placebót kapó csoporttal, ahol két embernél súlyos tüneteket okozott a koronavírus.

A Bloomberg Quint ugyanakkor a vakcinakísérlet néhány sajátosságára hívja fel a figyelmet:

  • A vizsgálatban résztvevők közel 85 százalékát férfiak tették ki.
  • Kevesebb, mint 2 százalékuk volt 60 éves, vagy annál időseb.
  • Többségük egészséges volt.
(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés