hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Jakab: A gyógyult betegek 61 százaléka lesz védett fél évvel a fertőzés után

A Virológia Pécs Facebook-bejegyzése szerint leginkább azok maradnak védettek a fertőzés után 180 nappal is, akik súlyos klinikai tünetekkel estek át azon.

A Covid–19-ből gyógyult betegek 61 százaléka lesz védett fél év elteltével a fertőzés után – derült ki a Virológia Pécs Facebook-bejegyzéséből, amit a hvg.hu is idéz. Jakab Ferenc virológus arról számolt be, hogy rengetegen kérdezték őket, mennyi ideig ideig védettek egy átvészelt fertőzés után és a Lancet orvosi lapban megjelent tanulmányt felhasználva választ is tudott adni a kérdésre.

A bejegyzés szerint a kutatók 164 beteg mintáit vizsgálták több időpontban, az utolsó vizsgálat 6 hónappal (180 nappal) a tünetek megjelenése után történt. Ebből az derült ki, hogy a vizsgált betegek antitestszintje

  • 12 százalékuknál nagyon alacsony (szinte negatív) volt a betegség kezdetén is.
  • 27 százaléknál a betegség kezdetétől számított körülbelül 20 napig magas, majd nagyon gyorsan csökkenő volt. Sok esetben 180 nappal a tünetek kezdetétől már nem volt kimutatható semlegesítő antitest szint.
  • 29 százaléknál a magas volt az első 2-3 hétben, de a csökkenés lassúnak bizonyult és még 180 nap után is egyértelműen mérhető volt.
  • 32 százaléknál a betegség kezdetétől számított 6 hónap múlva is magas volt. Ők zömmel súlyosabb klinikai tünetekkel vészelték át a fertőzést.

Jakab szerint mindez azt jelenti, hogy a vizsgált betegek 61 százalékának volt 180 nap után „elégséges” semlegesítő antitest szintjük, tehát rendelkeznek valamilyen szintű védettséggel. Viszont a maradék 39 százalék esetében alacsony (vagy teljesen negatív) a semlegesítő antitest szint.

(forrás: Facebook, hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés