hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Intermittáló koplalás és edzés a zsírmáj kezelésére

Az időszakos koplalás testmozgással kombinálva hatékonyabb volt a nem alkoholos zsírmájbetegségre (NAFLD), mint az aerob edzés önmagában, közli az OTSZ Online.

A Cell Metabolism folyóiratban a közelmúltban megjelent tanulmány szerint az elhízott emberek körülbelül kétharmada szenved nem alkoholos zsírmájbetegségre (NAFLD), ami szorosan összefügg az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával. Bár a tiazolidindionok, például a pioglitazon eredményesen csökkentik a máj steatosist, testtömegnövelő hatásuk miatt csak óvatossággal alkalmazhatóak.

Mivel egyelőre a máj steatosisának megoldását csupán az életmódbeli beavatkozásoktól remélhetjük, egyre nagyobb figyelem irányul ezen lehetőségekre. Korábbi vizsgálatok szerint az intermittáló koplalás bizonyos mértékű hatékonyságot mutatott NAFLD-ben, de az ezt igazoló vizsgálatok nem mérték az intrahepatikus triglicerid (IHTG)-tartalom változásait, és nem tartalmaztak gyakorlati beavatkozást.

Dr. Mark Ezpeleta (Colorado Egyetem Anschutz Medical Campus) és munkatársai 80 elhízással és NAFLD-vel küzdő felnőttet soroltak be random módon négy csoportba: 1. Intermittáló koplalás (a koplaló napon 17:00 és 20:00 között 600 kcal-os vacsora után már nem étkezhettek, de a másnapi ételfogyasztás már nem volt korlátozva); 2. Testmozgást végzők (heti 5 alkalommal 60 perces, közepes intenzitású aerob edzés); 3. Böjtölés edzéssel kiegészítve; 4. Kontroll csoport (beavatkozás nélkül). A résztvevők életkora 23-65 év (átlagéletkor 44 év), és 81%-uk nő volt, 50 5-uk spanyolajkú, a többi fekete (30%), fehér (11%) vagy ázsiai (9%) volt. Átlagos súlyuk 99 kg, átlagos testtömeg-indexük 36 kg/m2 volt. A lemorzsolódás aránya minimális volt a kombinációs (3.) csoportban (0%) és a koplaló (1.) csoportban (5%), és közepesen magas a testmozgást végzők (2.) között (25%). A vizsgálat 3 hónapon át tartott.

Az elsődleges kimenetel az intrahepatikus triglicerid (IHTG) tartalom változása volt a kiindulási értéktől a vizsgálat végéig, protonsűrűség zsírfrakcióját a májban mágneses rezonancia képalkotással mérték. Az IHTG-tartalom szignifikánsan nagyobb mértékben csökkent a kombinációs csoportban (–5,48%), mint azoknál, akik csak edzettek (–1,30%; P = 0,02) vagy mint a kontrollcsoportban (–0,17%; P <,01), és szintén nagyobb mértékben csökkent, mint a kizárólag koplaló csoportban, de ez a különbség nem volt szignifikáns (–2,25%; P = 0,05). A sovány testtömeg, az aszpartát-transzamináz (AST), a HbA1c, a vérnyomás, a plazma lipidek szintje, a májfibrózis pontszám és a hepatokinek (fetuin-A, FGF-21 és szelenoprotein P) nem különböztek a csoportok között, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés