hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Inkubátor helyett kék fényű pizsama

Svájci kutatók optikai szálakkal átszőtt, kék fényt emittáló pizsamát fejlesztettek az újszülöttkori sárgaság kezelésére, írja a PharmaOnline.

Az újszülöttek „besárgulása” viszonylag gyakori, a gyermekek mintegy 60 százalékánál fordul elő. A jelenség oka, hogy a hemoglobin lebomlása során nagy mennyiségben keletkező bilirubin lebontására nem elegendő a máj kapacitása, így az a bőrben lerakódik, annak a sárga színét okozva. A folyamat akkor veszélyes, ha a bilirubin vérszintje egy adott értéket túllép, és az az agyba érve károsodásokat okozhat.

Eddig volt az inkubátor…

Az újszülöttek sárgaságát a gyermekek inkubátorba helyezésével és kék fénnyel való besugárzásával végzik. A megfelelő hullámhosszúságú (470 nm) és intenzitású (30 mikrowatt/cm2) kék fény hozzájárul ahhoz, hogy a  bilirubin oldható formájúvá alakuljon, amitől az újszülött viszonylag éretlen szervezete is képes megszabadulni. Az eljárás során az újszülöttnek csupaszon, egyedül, szemvédővel felszerelve kell az inkubátorban lennie. Annak érdekében, hogy a gyermek szükségletei a kék fénnyel való besugárzás során is nagyobb mértékben ki legyenek elégítve, svájci kutatók egy olyan speciális hálózsákot vagy pizsamát alkottak, ami a viseléskor kék fényt bocsájt ki – számol be a PharmaOnline.

Ezentúl lesz kéken világító hálózsák is…

A kék fényt emittáló pizsama vagy hálózsák hagyományos pamut fonalai közé fényvezető szálakat is szőnek, amik egy elemes LED fényét vezetik a kívánt helyre. Ahhoz, hogy a szálakból kilépő fény a pizsama belső oldalán, az újszülött testére világító irányban lépjen ki, ne pedig a pizsama külseje felé, a szálakat megfelelő technikával szövik össze.

Az optikai szálas pizsamának köszönhetően az újszülöttkori sárgaság miatt kezelt gyermekek a terápia alatt nem szigetelődnek el a környezetüktől, hanem a kezelés alatt is szoptathatók, táplálhatók, babusgathatók, és – az inkubátorral szemben – a kéken világító hálózsák vagy pizsama esetén le lehet mondani a szemeket védő maszk viseléséről is.

Van még teendő a gyártás előtt

„Az ipari mértékű gyártás elindulása előtt szükség van a pizsamák fényintenzitásának növelésére” – mondja a termék fejlesztésében résztvevő dr. Maike Quandt; ehhez azonban csupán nagyobb intenzitású fényt kibocsájtó LED-ek alkalmazására van szükség.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés