hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Influenza-szezon: lesz más is!

Az aktuális influenzahelyzetről írva két másik járvány veszélyére is felhívja  a figyelmet a Népszava csütörtöki cikke.

Most van a szezonja az agyhártyagyulladásnak és hamarosan hazánkba érkezhet a jellemzően Nagy-Britanniában pusztító norovírus is – figyelmeztet a lap.

Az influenzához nagyon hasonlók a tünetei az agyhártyagyulladásnak. Különbség azonban, hogy utóbbi esetében gyorsan, akár órák alatt kialakulhat az életveszélyes állapot. Az első néhány óra után görcsök, esetleg aluszékonyság, tudatzavar jellemző, továbbá kiütések, bevérzések lehetnek a beteg testén. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint tavaly 67 fertőző agyhártya gyulladásos megbetegedést regisztráltak Magyarországon, s 9-en bele is haltak. Szerencsére már létezik védőoltás a betegséget okozó baktérium több fajtája ellen.

Nemsokára ideér az úgynevezett noro-vírus is, amelytől Nagy-Britanniában már több mint 1,1 millióan betegedtek meg. Ennek tünete is hasonló az influenzáéhoz, hányással, hasmenéssel jár. Hazánkban 4-5 éve volt utoljára ilyen járványhullám Magyarországon. Közös pohárhasználattal, kilincsről, wc-ülőkéről, evőeszközről terjedhet, tehát a megbetegedéshez közvetlen kapcsolatba kell kerülni a vírust hordozó tárggyal, vagy személlyel – írja a nepszava.hu.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés