hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Implantátummal nyerhetik vissza a hallásukat

Magyarországon közel 60 ezer ember siket, és ennél jóval többen vannak, akik súlyos halláskárosodásban szenvednek. Közülük sokan közel teljes értékű életet élhetnének egy modern hallásjavító rendszer segítségével.

A cochleáris implantátumok a súlyos-nagyfokú halláscsökkenés, illetve hallásmaradvány, siketség esetén jelentenek az egészségbiztosítás által is támogatott megoldást. A lehetőség híre az információhiány miatt sok hallássérült vagy siket emberhez és családtagjaihoz mégsem jut el, s előfordulhat az is, hogy a már nem elegendő hallókészüléket javasolják nekik az orvosok.

„Ha egy csecsemőről időben kiderül, hogy hallássérült, akkor fél éves kora körül mindenképpen el kell látni hallókészülékkel, és el kell kezdeni az ő korai, hallás- és beszédfejlesztését, hogy optimális időben – leghamarabb egy és legkésőbb három éves korában – be lehessen ültetni a cochlearis implantátumot. De nagyobb gyermekek és felnőttek esetében, amikor már a hallókészülékek nem biztosítanak elegendő hangélményt a beszédfejlődéshez, beszédértéshez, akkor célszerű minél hamarabb elvégezni a beavatkozást”, javasolja dr. Rovó László tanszékvezető egyetemi tanár.

Cochlearis implantáció során a készülék belső elektronikai egységét a koponyacsont és a lágyrészek közé helyezzük, a hallóideget stimuláló, ezáltal a hallást biztosító elektródát pedig a középfülön keresztül a belsőfülbe, a csigába vezetjük. A legmodernebb implantátumok igen vékonyak, ezáltal lehetőséget adnak arra, hogy mindössze kb. 3 cm hosszúságú legyen a seb a fül mögött. Az ilyen készülékeket vékonyságuk miatt már nem kell besüllyeszteni a koponyacsontba, így még biztonságosabb a beavatkozás. A hangot analóg jelből digitális jellé alakító beszédprocesszort a beavatkozást követően 4 hét múlva kapják meg a páciensek, ekkor jutnak először hangélményhez.

A beavatkozás a modern készülékeknek és műtéti technikának köszönhetően gyorsan, a nagy tapasztalattal rendelkező centrumokba akár 50 perc alatt biztonsággal elvégezhető. A kórházi ápolás a biztonságos ellátást szem előtt tartva mindössze 2 nap.

A műtét után speciális tudásközpontokban segítik a felépülést és a lehető legteljesebb élet megélését. Ezek a szerkezetek élethosszig megoldást nyújtanak, de meghibásodás esetén a javítás teljes folyamatában támogatást nyújtanak és cserekészüléket is biztosítanak a javítás idejére.

(forrás: Mitte Communications)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés