hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ikerkutató találkozó

Jelenleg több mint ezer ikerpár adatait kezelik a Semmelweis Egyetemen, de nemsokára 120 ezer Magyarországon élő iker kap kérdőívet.

A Nemzetközi Ikerkutatói Szövetség (International Society for Twin Studies, ISTS) nemzetközi kollaborációs workshopot tartott Budapesten a Semmelweis Egyetem munkatársainak szervezésében az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK), mintegy 20 külföldi ikerkutató részvételével a világ számos ikerregiszterétől. A találkozó célja az volt, hogy különböző tudományterületeken munkacsoportok közötti együttműködésre inspirálja a résztvevőket az ikerkutatás segítségével.

A rendezvényt az ISTS elnöke, Jeff Craig nyitotta meg, aki élő videókapcsolat segítségével köszöntötte a résztvevőket Melbourne-ből. „Ez az esemény remek alkalom arra, hogy a lehetséges együttműködésekről beszéljünk, valamint, hogy megosszuk egymással az ikerregiszterek fenntartásának a különböző tippjeit és trükkjeit” – mondta. Hangsúlyozta, hogy ezen a területen különösen fontos a nemzetközi együttműködés, és egyúttal köszönetet mondott a helyi szervezőknek, dr. Tárnoki Ádámnak és dr. Tárnoki Dávidnak, akik a Magyar Ikerregisztert vezetik és maguk is ikrek, emellett mindketten a Radiológiai Klinika adjunktusai.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Dr. Tárnoki Ádám, a rendezvény egyik szervezője és házigazdája elmondta, hogy az ISTS hálózat jelenleg öt kontinens 28 országának az ikerkutatóit és ikerregisztereit fogja össze, és majdnem 1 millió iker adatait kezeli, valamint nagy mennyiségű DNS és biológiai mintával is rendelkezik. Az országokon átívelő együttműködések rendkívül fontosak az olyan új epigenetikai ikerkutatások esetében ahol nagy mintákra van szükség, mint például a ritka betegségekben szenvedő ikrekkel kapcsolatos kutatások. Ekkor van szerepe annak, hogy összefognak az ikerregiszterek, hogy legyen elegendő minta ahhoz, hogy értékelhető eredmények születhessenek – mutatott rá Tárnoki Ádám. Elmondta: reményei szerint a konferencia új együttműködésekhez vezethet az ikerkutatások terén, vagy a már rendelkezésre álló adatok megosztásával, vagy úgy, hogy több ikerregiszter egymással partnerségben gyűjt új adatokat.

A magyar ikerregiszterrel kapcsolatban Tárnoki Ádám beszámolt arról, hogy jelenleg több mint ezer ikerpár adatait kezelik, de nemsokára 120 ezer Magyarországon élő ikernek fognak postán kiküldeni egy kérdőívet, melynek eredményeként remélhetőleg jelentősen bővülni fog az adatbankjuk.

A rendezvényen bemutatkoztak a különböző országok ikerkutatói és ikerregiszter szervezetei, valamint különböző témakörökben zajlottak együttműködésről szóló megbeszélések. Szó esett a betegségek hátterének vizsgálatáról (epigenetika, mikrobiom) is, ami jelenleg „forró területnek” számít az ikerkutatás terén.

További részletek az egyetem honlapján

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés