hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Igazoltan hatásos akupunktúra

Az akupunktúra hatásossága nem tudatosult kellőképpen az onkológusokban, ezért nem is nagyon használják, írja az OTSZ Online.

A Southwest Oncology Group (SWOG) S1200 számú vizsgálata szerint az akupunktúra valódi lehetőség a rákkal és a rák-kezeléssel összefüggő panaszok enyhítésére – számol be az OTSZ Online.

Ma már elegendő fázis III vizsgálatban igazolódott az akupunktúra hatásossága nem csak az arthralgiákban, hanem a fáradtság kezelésében és a hőhullámok enyhítésében is, és az orvosok egyre gyakrabban ismerik fel, hogy ez a kezelés létezik, és segíthet a betegeik ellátásában” – jelentette ki dr. Julie Nangia, a Breast Cancer Prevention and High Risk Clinic at Baylor College of Medicine igazgatója.

Dr. Jun J Mao (az Integrative Medicine Service at Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) vezetője, akupunktúrás szakember munkatársaival 45 komprehenzív rák-centrum website-ját átnézve 89%-ban talált akupunktúrás információkat, ami 2009-hez képest 30%-os növekedést jelent.

Az aromatáz-gátlókkal kezelt emlőrákos nők ízületi fájdalmának csillapításában alkalmazott akupunktúrás kezelések hatását elemző S1200 jelű vizsgálat eredményei szerint az akupunktúra szignifikánsan csökkenti a posztmenopauzális emlőrákos nők aromatáz-gátlókkal történő kezeléséhez társuló ízületi fájdalmakat a placebóhoz (a hamis akupunktúrához) képest. A vizsgálat 9 nagy területi kórház és 2 akadémiai központ adatait elemezte. A 110 beteg heti kétszeri alkalommal „valódi” akupunktúrás kezelést kapott 6 héten keresztül, náluk 58%-ban javultak a „legrosszabb fájdalom” értékei, míg a „hamis akupunktúrában” részesült 59 betegnél csak 31%-ban állt be javulás.

Mao szerint az akupunktúrát az egészségügyi szakemberek azért nem javasolják, mert: sok orvos és nővér nem bízik az akupunktúrás kezelésben (42%), a biztosító nem fedezi az akupunktúrát (25%), az akupunktúra költsége (22%), a nehezen megtalálható akupunktúrás szakember (18%) és a kezelés időigénye (17%). A megkérdezettek mindössze 7% említette az akupunktúrás tű okozta fájdalom miatti félelmet, mint akadályozó tényezőt.

(forrás: OTSZ Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés