hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Idősödő magas emberek veszélyben

A European Society of Cardiology közleménye szerint a kis termetűekkel összehasonlítva, a magas nők körében majdnem háromszorosára nő a pitvarfibrilláció kialakulásának esélye. A magas termetű nők és férfiak esetében különösen fontos a túlsúly elkerülése.

A European Association of Preventive Cardiology éves kongresszusán, a EuroPrevent-en hangzott el Christina Persson előadása „Body size and risk of atrial fibrillation in women – a registry-based cohort study” címmel. Mint arról a European Society of Cardiology közleményében beszámol, Persson és munkatársainak vizsgálata 1,5 millió nő 30 éves utánkövetése alapján készült.

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar, 20%-os az esélye, hogy életünk során kialakul; leggyakrabban 60 éves kor után jelentkezik, növeli az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát.

A svéd kutatók korábbi vizsgálatukban már kimutatták, hogy férfiak körében a 20 éves kori nagy testméret, valamint a 20 éves kor és a középkori életévek közötti elhízás a pitvarfibrilláció független kockázati tényezői (Annika Rosengren és munkatársai: Big men and atrial fibrillation: effects of body size and weight gain on risk of atrial fibrillation in men; European Heart Journal). A jelen vizsgálat során a svéd orvosi adatbázisok nőkkel kapcsolatos adatait tekintették át (testsúly, magasság, életkor, diabétesz, hipertenzió, dohányzás, pitvarfibrilláció miatti hospitalizáció). A testsúly és a testmagasság alapján kalkulálták a testfelszín területét, és ennek alapján négy csoportra osztották a nőket: 0.97-1.61, 1.61-1.71, 1.71-1.82, 1.82-3.02 m2. A pitvarfibrilláció miatti hospitalizáció átlagosan 49 éves korban következett be.

A legalacsonyabb testfelszín-kvartilisbe tartozó nőkhöz képest a 2., 3., illetve 4. (legmagasabb) kvartilisba tartozók esetében 1.16, 1.55, illetve 2.61-szor nagyobb volt a pitvarfibrilláció kockázata.

A testfelszín a testsúlytól és a testmagasságtól is függ, a legmagasabb testfelszín-kvartilisbe tartozó nők átlagosan 9 cm-rel magasabbak és 28 kg-mal nehezebbek voltak a legalacsonyabb kvartilisbe tartozókhoz képest, testtömeg-indexük pedig 9 kg/m2-rel volt nagyobb. Bár a pitvarfibrilláció az elhízáshoz társuló metabolikus változások következménye, a kutatók nyilatkozata szerint egy további ok is felfedezhető: a magas embereknek, akik nem feltétlenül elhízottak, de nagy méretűek, nagyobb a szívpitvaruk, ami a pitvarfibrilláció nagyobb kockázatával jár együtt.

A kutatók azt is hozzáteszik, hogy fiatal nőknél a pitvarfibrilláció abszolút kockázata a testsúlytól és a magasságtól, vagy a testfelszíntől függetlenül nagyon alacsony (kisebb, mint 0,5%), azonban idősebb férfiak és nők esetén a nagy testméret a pitvarfibrilláció megnövekedett kockázatát jelzi. A magas emberek esetében különösen fontos az elhízás kerülése, nyomatékosítja Rosengren.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés