hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Időjárásfüggő szívroham?

Két friss tanulmány szerint szívrohamhoz vezethet a légszennyezettség, a magas zajszint, valamint a borús, hideg idő, írja a hvg.hu.

Egy új tanulmány megállapította: a hideg idő nem csak meghűléshez vezethet, a szívroham esélyét is növeli. Erre a megállapításra a témában végzett, eddigi legnagyobb svéd kutatás során, összesen 274 000 páciens adatát elemezve jutottak a szakemberek.

Az eredményeket ismertető Lund Egyetem kardiológia professzora, David Erlinge szerint a a hőmérséklet csökkenése az artériák összehúzódását eredményezheti, az ebből eredő szívinfarktus gyakorisága pedig mindenfajta szívrohamra, így a szívkoszorúér elzáródására, vagyis a leggyakoribb típusra is igaz. A tanulmány azt is megállapította, hogy a szívbénulás előfordulásának esélye csökken, amint a hőmérséklet 3-4 Celcius fok fölé emelkedik. A hvg.hu szerint a Jama Cardiology lapban publikált tanulmányában Erlinge arra is figyelmeztetett, a hideg, szeles időjárás emeli az érzelmi stresszt, amely szintén összefügg a szívroham előfordulásával.

Az European Heart Journalban megjelent másik tanulmány szerint az egészségügyi problémákon kívül eső tényezők közül a légszennyezettség és a magas zajszint növelik legnagyobb mértékben a szívinfarktus kockázatát.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés