hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Idén is vidám hangulatban

A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervezett a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjának terápiás foglalkozásaira járó gyerekeknek.

A MOL Gyermekgyógyító program által támogatott táborokban négy hét alatt összesen 60, különböző típusú sérüléssel élő gyermek vett részt. A 3 és 18 év közötti gyerekek között volt tanulásban és értelmileg akadályozott, autizmussal élő, hiperaktív, szorongó, hallássérült, mozgássérült, halmozottan sérült, valamint pszichés problémákkal küzdő gyermek.

Az első, lovasterápiás és művészeti tábor (július 2-6.) mottója így hangzott: „Az alkotás gyógyító ereje”. A művészeti és alkotótáborban a gyerekek művészetterápia segítségével dolgozták fel lovas élményeiket. A lovakkal megélt különböző szituációkat más-más technikával jelenítették meg, fejezték ki. A lovaglás során szerzett élményekről rajzot, festményt, montázst, fotókat stb. készítettek a gyerekek.

A második, módszerspecifikus és önismereti tábort (július 9-13.) autizmussal élő gyermekeknek szervezték, melynek mottója ez volt: „Ez vagyok ÉN”. A szervezők egy olyan komplex programot valósítottak meg a táborban, melyet kimondottan autizmussal élő gyermekek számára dolgoztak ki. A program tíz témakört ölelt fel, melyek célja az volt, hogy megtanítsák a társas együttéléshez szükséges elemi viselkedési formákat, fejlesszék az énkép és az éntudat kialakulását és megszilárdulását.

A harmadik, farmgazdálkodás tábort július 16-20. között szervezték, mottója: „Terápia négy falon túl” volt. A program során a gyerekeket bevonták a lovak körüli feladatok, teendők elvégzésébe. Természetesen nem maradhatott el a lovaglás sem, gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna formájában. Megismertették a gyerekeket a Lovasterápiás Központ területén élő egyéb állatokkal és azok gondozásával (szamarak, malacok, baromfi, nyulak, kutyák, macskák). A programba hívtak kutyás terapeutát is. Kiegészítő programként a gyerekek részt vettek a növények ápolásában, gondozásában, a farmon folyó élethez kapcsolódó háztartási munkák elvégzésében is. Igyekeztek a gyerekeket megismertetni olyan munkafolyamatokkal, amelyek már szinte teljesen kivesztek a hétköznapjainkból: kukoricamorzsolás, kukoricadarálás, kukoricaliszt készítése, szitálás, puliszkafőzés.

Az utolsó tábort július 23-27. között rendezték, mottója ez volt: „Főszerepben a LÓ”. A ’Lovas tanösvény elméletben és gyakorlatban” alcímű tábor célja a lovakkal, a lovak testfelépítésével, életmódjával, takarmányozásával, napirendjével, gondozásával, viselkedésével, szaporodásával kapcsolatos már meglévő ismeretek elmélyítése, kiszélesítése és átültetése volt a mindennapi gyakorlatba. A tábor során a gyermekek megismerhették a lovak származását, eredetét, szerepét az emberiség történelmében, megismerhetik a történelem híres négylábúit.

Az MLTSZ munkájáról további információ olvasható a www.lovasterapia.hu weboldalon.

(forrás: Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány, Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés