hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

I. Fázisú Klinikai Farmakológiai Laboratórium nyílt a Honvédkórházban

I. Fázisú Klinikai Farmakológia Laboratórium vizsgálóhelyet hozott létre a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház az SGS Clinical Research-el közösen együttműködve.

Az SGS mint vezető klinikai  és bioanalitikai szerződéses szolgáltató, fázis I. klinikai vizsgálatok elvégzése céljából kezdte meg közös munkáját az MH Egészségügyi Központtal dedikált klinikai farmakológiai vizsgálóhely működtetésére az MH EK Honvédkórház Onkológiai Osztályának területén. A laboratórium különböző szolid tumorokban, mint például emlő-, prosztata-, vastagbél-, hasnyálmirigy-, csont és lágyrész tumorok szenvedő betegek számára ajánlhat új, még kutatási szakaszban lévő kezelési lehetőségeket.

A klinikai vizsgálatok a laboratóriumi-  és állatkísérletekben már eredményesnek és biztonságosnak bizonyult új hatóanyagok emberben történő alkalmazásának szigorúan meghatározott protokollok szerinti, lépcsőzetesen felépített rendszere. A vizsgálatok során nyert eredmények alapján történhet meg a hatóanyagok gyógyszerként való törzskönyvezése és válhatnak egy adott betegség kezelésének részévé. Ez a folyamat több évet vesz igénybe, így azokban a betegségekben, mint pl. rosszindulatú daganatok, ahol a gyógyítás jelenleg rendelkezésre álló lehetőségei korlátozottak, az új terápiás lehetőségekhez való mielőbbi hozzáférés a klinikai vizsgálatok keretei között a beteg számára döntő jelentőségű lehet.

A budapesti vizsgálóhelyszín, amely az MH Egészségügyi Központ II. számú telephelyén jött létre, a legújabb tagja az SGS integrált kórházi klinikai farmakológiai hálózatának és kiegészíti a belgiumi Antwerpenben és Mechelenben működő egységeket, valamint tovább erősíti a korai fázisú betegvizsgálati kapacitást és további terápiás területek elérését.

A Honvédkórház Onkológia Osztálya 44 ágyon és 24 kezelőszékben látja el betegeit. Az új egység öt kórházi ággyal rendelkezik és zárt, a betegellátástól elkülönülő szárnyként működik, szoros közelségben a központ II. számú telephelyének Intenzív Terápiás Osztályával. A két kórteremben található öt ágyon túlmenően az egységben vizsgálóhelyiség, mintakezelési és tárolási kapacitások, valamint vizes blokkok állnak rendelkezésre a több napos tartózkodással járó vizsgálatok kiszolgálására.

A korai fázisú vizsgálatokat az SGS állandó, dedikált vizsgálóhelyi csapata végzi, szoros együttműködésben a vizsgálatvezetőkkel, további kórházi orvosokkal és a vizsgálati csapatba résztvevő szakszemélyzettel. Így biztosított a megfelelő betegháttér, a gyors betegbevonás, és a magas minőségű adatállomány létrejötte a vizsgálat tervezett időkeretein belül.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ több mint 15 éve végez klinikai vizsgálatokat, az elmúlt öt év folyamán onkológiai indikációban hozzávetőleg 40 fázis II és III vizsgálatot bonyolított le olyan terápiás területeken, mint lágyrész- és csonttumorok, emlőrák és gasztrointesztinális tumorok.

Az együttműködés jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az MH Egészségügyi Központ Honvédkórházat az egészségügyi fejlesztések élvonalában tartsa, továbbá, hogy biztosítsa egészségügyi szakállománya számára a klinikai vizsgálatokban való tapasztalatszerzést, mindazonáltal új terápiás lehetőségeket kínáljon a betegek számára.

(forrás: Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés