hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Elhízástudományt is tanítanak a pécsi egyetemen

Európában először hazánkban indul önálló obezitológiai tanszék Bedros J. Róbert vezetésével, a Pécsi Tudományegyetem és a DBC – Szent Imre Egyetemi Oktatókórház együttműködésében, írja az Origo.

Mivel Magyarországon népbetegség az elhízás, a képzésnek népegészségügyi szempontból is jelentősége van – mondta az Origónak Bedros J. Róbert, a kórház főigazgatója, aki több mint húsz éve foglalkozik a szakterülettel és az önálló tanszék létrehozásának ötlete már sok éve megfogalmazódott benne. Az obezitológiai tanszék alapítására, működésének kidolgozására és a vezetésére is őt kérte fel a Pécsi Tudományegyetem, így egy régi álma válik végre valóra.

Az internet és sok írott lap tele van fogyókúrákat ajánló oldalakkal, amelyek sok pénzért kínálnak gyors megváltást a felszedett kilóktól. Ezekben a csodavárást kielégítő ajánlatokban a közös az, hogy legtöbbször azt állítják, hogy minden erőfeszítés, diéta és mozgás nélkül hat az éppen ajánlott csodaszer. Sokan követik ezeket, de persze előbb-utóbb rájönnek, hogy nem használnak, majd ezt követően keresnek olyan megoldást, amelyet megalapozott tudással rendelkező obezitológusok kínálnak. Az obezitológia egy viszonylag friss tudományág, amely az elhízottakkal foglalkozik, magyarul elhízástudományt jelent.

Mit csinál egy obezitológus?

Az obezitológus olyan, licenc vizsgával rendelkező orvos, aki megalapozott ismeretekkel rendelkezik az elhízástudomány területén. Elhízott betegek kezelésében nyújt segítséget egy szakemberekből álló csapat vezetőjeként. Irányításával dietetetikus, gyógytornász, pszichológus segítség is igénybe vehető, illetve az esetleges társbetegségek kezelésében is segít a megfelelő specialisták elérésével.

A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaságot (MOMOT) 2007-ben alapítottam, amely az óta jelentős utat járt be és mostanára vitathatatlanul az obezitás – mint szakterület – az első számú magyarországi reprezentánsává vált. Az általam vezetett társaság fő célja – a magyar Nemzeti Népegészségügy Programmal karöltve – az elhízás elterjedésének visszaszorítása, az aktív testmozgás elterjesztése, a mozgásban gazdag életmód népszerűsítése. Ezzel összhangban a tudományos kutatások eredményeinek mielőbbi gyakorlati alkalmazását is fő feladatunknak tartjuk, ugyanakkor nagy figyelmet fordítunk az elhízás kísérőbetegségeinek felismerésére és megfelelő kezelésére is. Ennek megfelelően az elhízás multidiszciplináris, azaz több tudományterületet érintő megközelítésére van szükség. Magyarországon is a legfőbb feladat azonban a gyermekkori elhízás megelőzése. Feladatunknak tartjuk, hogy az elhízást, mint egy krónikus és recidiváló, azaz visszatérő, kiújuló betegséget fogadja el az egészségügy, illetve a lakosság. Társaságunk kongresszusain a fővédnökséget eddig Magyarország köztársasági elnökei látták el, míg a védnökséget az egészségügy miniszterei, államtitkárai, illetve a Magyar Tudományos Akadémia elnöke vállalták el.

(forrás: origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés