hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Horizontális döntéshozatal mini-agyak révén

A perifériás idegrendszer ganglionjai mini-agyként viselkedve jóval komplexebb szerepet játszanak a fájdalomérzékelésben, mint eddig gondoltuk. A Journal of Clinical Investigation tanulmánya szerint a felfedezés kevesebb mellékhatással és alacsonyabb addikciós potenciállal bíró analgetikumok kifejlesztéséhez vezethet.

Bár eddig úgy véltük, hogy erre csak a központi idegrendszer – az agy és a gerincvelő – képes, a Journal of Clinical Investigation tanulmánya feltárja, hogy a perifériás idegrendszer is alkalmas a beérkező környezeti ingerek interpretálására és a fájdalomérzet modulálására.

Korábban az volt az elfogadott tudományos elképzelés, hogy a perifériás idegrendszer csak az információ szállítója, és a központ mondja meg a szervezet számára, hogy hogyan reagáljon. Ezzel ellentétben most kiderült, hogy a perifériás idegrendszer ganglionjai már azt is befolyásolják, hogy mennyi információ jut el a központba, írják Nikita Gamper vizsgálatvezető és munkatársai Local GABAergic Signaling within Sensory Ganglia Controls Peripheral Nociceptive Transmission című tanulmányukban, azaz valamennyi szenzoros ideg saját mini-aggyal rendelkezik.

A kutatók az öt éves munka során azt is kiderítették, hogy bár korábban úgy véltük, a gamma-amino-vajsav-jelátvitel a központi idegrendszerre korlátozódik, a ganglionok idegsejtei is kommunikálnak egymással GABA segítségével, és kontrollálják az információáramlást.

Mint a kutatók (University of Leeds és Hebei Medical University, China) kifejtik, a jelenleg használatos fájdalomcsillapítók a központi idegrendszert veszik célba, gyakran jelentkezik alkalmazásuk kapcsán mellékhatás, pl. addikció, és a tolerancia kialakulása is gyakori velük szemben.

Az új felfedezés megnyitja az utat olyan új, nem addiktív és az éberségi szintet nem rontó analgetikumok kifejlesztése előtt, amelyek a perifériás idegrendszert, a perifériás GABA-jelátvitelt veszik célba.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés