hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hogyan kezelhető a pszichés eredetű fejfájás?

A WHO adatai alapján a fejfájás a leggyakoribb neurológiai és a harmadik leggyakoribb orvosi panasz, amellyel az emberek szakemberhez fordulnak. Túlnyomórészt azonban nem mutatható ki szervi probléma a háttérben, ugyanis a fejfájások 90%-a pszichés eredetű. Hogyan is lehet akkor kezelni?

A Semmelweis Egyetem, a Bajai Szent Rókus Kórház, a Szent Györgyi Albert Neurológiai Klinika (SZTE) – a Mathias Corvinus Collegiummal (MCC) együttműködve – közösen dolgoznak a megoldáson. A fejfájás automatizált kezelési eljárásának kidolgozásával új innovációs megoldással gazdagodhat az egészségügy. A kutatás kapcsán Hal Melinda, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója, a projekt résztvevője készített beszámolót.

Mint egyebek között írja: mindeddig csak sejtéseink voltak arra vonatkozóan, a mentális funkciók hogyan járulnak hozzá a fejfájás megjelenéséhez. Tudjuk, hogy a szorongásos kórképek és hangulatzavarok gyakori kapcsolódó nehézségként érkeznek, ahogyan a stressz– megküzdés tengely eltolódása egyaránt evidenciának számít. Közel 10 éve tartó alap és alkalmazott kutatásunk során a miértekre, ok-okozati összefüggésekre keressük a választ az elsődleges fejfájások esetén. 

A migrént, a tensiós típusú és cluster fejfájást – melyeket lokációjuk és minőségük különböztet meg egymástól - soroljuk ebbe a kategóriába, míg a másodlagos fejfájások között a környezeti hatásra bekövetkező érzetet értjük (pl.: alkohol, koffein, fűszeres ételek). Legfőbb célunk, hogy a személyiség, azon belül a temperamentum – mely biológiai prediszpozíció – faktorainak segítségével tárjuk fel az alapvető okot a fejfájás hátterében.

Korábban a szakirodalomi adatok nem tudtak átfogó képet adni a háttérben húzódó személyiségprofilról, alapkutatásunk azonban rámutat fontos összefüggésekre. A Semmelweis Egyetem, a Bajai Szent Rókus Kórház, a Szent Györgyi Albert Neurológiai Klinika (SZTE) közös kutatásában olyan temperamentum profil rajzolódik ki, amely terápiás áttörést jelenthet. Eredményeképpen 2019-ben az Magyar Tudományos Akadémia (SZAB) Innovációs díjjal tüntette ki a kutatócsoportot. 2021 óta a Mathias Corvinus Collegiummal való együttműködésben kezdtük meg az alkalmazott kutatási fázist, amely mára a legérdekesebb egészségügyi innovációk között szerepel. 

Eddigi eredményeinket összesítve olyan pszichoterápiás, kombinált módszertannal rendelkező protokollt hoztunk létre, mely gyors, hatékony és tartós eredményt nyújt a fejfájás csillapításában. Szemléletünk ötvözi a mélylélektani, kognitív, nonverbális és verbális elemeket, írja a szakember.

A teljes beszámolót ITT olvashatja

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés