hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hogyan javítható a PSA-szűrés rákpredikciós értéke?

A PSA értéket befolyásoló nem daganatos genetikai faktorok ismerete javíthatja a prosztatarák szűrés eredményeit, közli az OTSZ Online.

A prosztatarák kimutatására szolgáló prosztata-specifikus antigén (PSA) teszt diagnosztikus értékét jelentősen növelheti a PSA szinteket befolyásoló, nem daganatos genetikai faktorok figyelembe vétele.

A PSA-vizsgálat szenzitivitása és specificitása nem túl jó, mivel a gyakran kimutatja a látens betegséget is, és néha nem jelzi az agresszív betegséget sem. A PSA-t a prosztata epitheliális szövetei választják ki, és értéke rák jelenlétében megemelkedhet – de megemelkedhet a gazdaszervezetnek a rákkal semmilyen összefüggésben nem lévő faktorai következtében is, mint amilyen a magasabb életkor, a fertőzések, a gyulladások, vagy éppen a jóindulatú prosztata hiperplázia, sőt értékét még bizonyos életmódbeli tényezők – alkohol, fűszeres ételek, kerékpározás – is befolyásolhatják. A PSA-val történő prosztatarák szűrés jelentősége ezért meglehetősen ellentmondásos. Az amerikai Preventive Services Task Force (USPTSF) azt ajánlja, hogy az 55-69 közötti férfiak PSA-ra alapozott szűrése egyéni megítélés igényel (grade C ajánlás), és a 70 fölöttieknél nem kell PSA-alapú szűrést végezni (D fokozatú ajánlás).

Az American Association for Cancer Research (AACR) 2022-es találkozóján Dr. Linda Kachuri (University of California, San Francisco) elmondta, amennyiben a vizsgált személy PSA értékét örökletes genetikai tényezőkkel társítjuk, jóval pontosabban észlelhetjük azokat a PSA változásokat, amelyek valóban a prosztatarák következtében jöttek létre.  A „poligenikus score” (PGS, a géneken alapuló kockázati beosztás) alkalmazásával javul a klinikailag jelentős betegségek kimutatása és csökken a hamis-pozitív eredmények gyakorisága.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés