hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hogyan írjunk fel kevesebb antibiotikumot?

A 21. század egyik legnagyobb fenyegetésének az antibiotikum-rezisztenciát tekinthetjük. Az Origo összeállítása.

Még mindig komoly problémát jelent, hogy az orvos nem feltétlenül indokolt esetben is antibiotikumot ír fel a betegeknek, és sok beteg ki is követeli magának a gyógyszert. Másrészt a betegek jelentős része nem mindig úgy szedi az antibiotikumokat, ahogyan kellene.

Gyakran nem veszik figyelembe az orvosi előírást, és nem úgy szedik a felírt gyógyszert, ahogyan az elő van írva. Jason Doctor, a University of Southern California pszichológusa lefolytatott egy kísérletet, azt vizsgálva, hogy vajon rá lehet-e venni az orvosokat kevesebb pirula felírására. A kutató meggyőzött több mint 200 orvost, hogy írjanak levelet a betegeiknek arról, elkötelezték magukat, hogy a jövőben az antibiotikumokat sokkal megfontoltabb módon fogják felírni, és a levelet poszterméretűre kinagyítva jól látható helyen függesszék ki a rendelőjükben. Az egyetem kutatócsoportja ezután havonta küldött a kísérletben részt vevő orvosoknak egy olyan e-mailt, amiben megírták, hogy mennyi antibiotikumot írtak fel helytelenül a többi kollégáikkal összehasonlítva.

Az orvosok számítógépére feltelepítettek egy olyan riasztórendszert, ami mindig figyelmeztette őket, vajon tényleg szükséges-e felírni az antibiotikumot. Arra is találtak megfelelő módszert, hogy az orvosok képesek legyenek leszerelni az antibiotikumot konokul és indokolatlanul követelő pácienseket.

A kísérletben alkalmazott intézkedések hatására jelentősen csökkent a felírt antibiotikumok mennyisége, közli a lap, amely szerint az Egyesült Államokban és más országokban is elkezdték alkalmazni ezt a módszert. A probléma azonban, sajnos, akkor sem lenne megoldva, ha a betegek valóban csak a szükséges esetekben kapnának antibiotikumot. Ugyanis az antibiotikumoknak van egy másik óriási piaca: a mezőgazdaság, ahol az állatok takarmányába antibiotikumot kevernek.

A teljes cikk

 

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés