hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Hogyan csökkenthető a rákhoz társuló fáradtság?

A JAMA Oncology metaanalízise megvizsgálta, hogy a négy leggyakrabban ajánlott kezelési mód – testedzés, pszichológiai intervenció, e kettő kombinációja, illetve farmakológiai terápia – közül melyik a leghatékonyabb a rákhoz társuló fáradtság enyhítésében. Erről ír a PharmaOnline.

A kimerültség (fatigue) a rákellenes kezelések – kemo- és radiációs terápia, biológiai válaszmódosítók – leggyakoribb mellékhatása, ami a kezelés befejezése után általában javul, azonban bizonyos mértékben akár hónapokkal, évekkel tovább is fennmaradhat. A fáradtság azon daganatok tünete is lehet, amelyek anémiát, endokrin zavart vagy légúti obstrukciót okoznak, és azon előrehaladott rákbeteg esetén is gyakori, akik nem részesülnek aktív rák elleni kezelésben.

A különböző vizsgálatok szerint a rákkezelés okozta fáradtság a betegek 14-96%-a esetében jelentkezik, 19-82%-uk esetén pedig a kezelés után is megmarad, és az élet minden területét negatívan befolyásolja, így rontja a hangulatot, a fizikai funkciót, a munkateljesítményt, a szociális interakciókat, a családi feladatok ellátását, a kognitív funkciót és az önbecsülést, továbbá csökkenti a beteg készségét a rákellenes kezelés folytatására.

A JAMA Oncology metaanalízise (Karen M. Mustian és munkatársai: Comparison of Pharmaceutical, Psychological, and Exercise Treatments for Cancer-Related Fatigue) annak járt utána, hogy a négy leggyakrabban ajánlott kezelési mód – testedzés, pszichológiai intervenció, e kettő kombinációja, illetve farmakológiai terápia – közül melyik a leghatékonyabb a rákhoz társuló fáradtság enyhítésében. A metaanalízisben 113 vizsgálat (11.525 résztvevő) adatait elemezték; a vizsgálatok 47%-a emlőrákos nők körében zajlott.

A University of Rochester (N.Y.) Medical Center kutatói megállapították: a testedzés, a pszichológiai intervenció és e kettő kombinációja egyaránt nagyobb hatásfokkal csökkenti a rákhoz társuló fáradtságot, mind a rákellenes kezelés alatt, mind utána, mint a gyógyszeres beavatkozás (paroxetin, metilfenidát, dexamfetamin, metilprednizolon). Mint kiderült, az elsődleges terápia alatt a testedzés enyhíti a fáradtságot leghatékonyabban, a terápia befejezése után a testedzés és a pszichológiai intervenció (kognitív viselkedésterápia, pszichoedukáció, különböző pszichoterápiák) kombinációja a leghatékonyabb.

A szerzők levonják a következtetést: a rákhoz társuló fáradtság elsővonalbeli kezelése a testedzés vagy a pszichológiai intervenció kell legyen.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés