hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hiedelmek a másnaposságról

A másnaposság megelőzésének egyetlen módja, ha nem rúgunk be – állítja a jelentős ivászatokkal összekötött óévbúcsúztatók előtt a Bostoni Egyetem orvosa. Sokféle hiedelem és stratégia létezik azonban a másnaposság átvészelésére, igaz, nem mindegyiknek van valós alapja.

Jonathan Howland sürgősségi specialista módszere talán túl radikálisnak tűnik a mulatozóknak, de szerinte ez az egyetlen bizonyítottan működő megoldás a másnaposság megelőzésére. Léteznek azonban stratégiák, amelyek enyhíthetik a zord következményeket – írja a hvg.hu.

Ne igyunk üres gyomorra, az étel ugyanis felszívja az alkoholt, ezáltal elnyújtja a szervezetre gyakorolt toxikus hatásait – javasolja az első helyen Sam Zakhari, az alkoholizmusra szakosodott amerikai intézet, a NIAAA egészségügyi hatásokkal foglalkozó részlegének igazgatója. Szintén sokat segít, ha előtte, közben és utána is sok vizet iszunk, mert az alkohol dehidratálja a szervezetet.

Kim Khan, aki pincéreket képez, azt szokta ajánlani tanítványainak, hogy kínáljanak két ital között egy pohár vizet a vendégeknek, mert tapasztalata szerint így sokkal tovább maradhat talpon valaki.

Nem bizonyítható a sokak által vallott elv, hogy az átlátszó alkoholos italoktól kevésbé rúg be az ember, mint a sötétebb színűektől, és a másnaposság tünetei is enyhébbek – mondta Howland, aki szerint nem tudjuk pontosan, mi váltja ki a másnaposságot.

Zakhari a másnaposság elleni pirulák veszélyeire hívja fel a figyelmet, mert azok sokszor abba a téves hitbe ringatják az italozót, hogy a szokásosnál is többet engedhet meg magának, hiszen úgyis ott a megoldást nyújtó pirula.

Sokan paracetamolt (acetaminophen) vesznek be nagyobb adagban a másnaposság enyhítésére, ami azonban veszélyes lehet, mert ezt a szert is a máj bontja le, ahogyan az alkoholt is, így visszafordíthatatlan májkárosodást idézhet elő a hirtelen nagy dózisú terhelés.

A szakember az alkohollal együtt kockázatos paracetamol helyett inkább az aszpirint vagy az ibuprofent javasolja, nem túl nagy dózisban. Ezeket a gyógyszereket is csak kellő körültekintés mellett szabad használni, mert mindkettő vérzést okozhat az alkohol miatt már irritált gyomorban.

Valójában az idő az egyetlen igazán jó gyógyszer a túlzott alkoholfogyasztás után; egy kiadós alvás alatt a másnaposság tünetei is csökkennek vagy elmúlnak.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés