hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Hiányzik a Nemzeti Demencia Stratégia

Mintegy 250 ezer magyar él demenciával, ennek ellenére a kormény évek óta csak ígéri a Nemzeti Demencia Stratégia kidolgozását, írja a 24.hu.

A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társaságát (FEHT) 1999-ben alapították a betegségben érintett hozzátartozók. Évek óta küzdenek a mindenkori magyar kormánnyal, hogy vegyék komolyan a világszerte egyik legnagyobb egészségügyi-szociális kihívást jelentő ügyet, de gyakorlatilag átnéznek rajtuk, és ezáltal a betegeken is.

FEHT a 2018. szeptember 21-i Alzheimer Világnapon immár negyedszer fordult Orbán Viktorhoz, mert a 2012-ben elküldött levelük óta eltelt 6 év alatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről nem történt konkrét lépés a Nemzeti Demencia Stratégiával kapcsolatos szakmai és civil egyeztetések érdekében.

Himmer Éva, a FEHT elnöke a 24.hu-nak elmondta, egy ilyen stratégiát ma már nem olyan nagy kihívás megírni, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Alzheimer Társaság is elkészítette az erre vonatkozó ajánlását, valamint több tucatnyi országban már megalkották a stratégiákat, amelyekből bőven lehetne ötletet meríteni. Úgy látja, a kormány azért nem foglalkozik érdemben a hazai stratégia elkészítésével, mert kolosszális kiadással járna egy ilyen program megvalósítása.

A másik oldalról viszont teljesen érthetetlen, hogy miért nem foglalkoznak a lakosság jelentős részét már ma is súlyosan érintő üggyel.

Az Alzheimer-kór a betegeken kívül családok életét teszi tönkre mentálisan és financiálisan is, rengeteg olyan esetről tudunk, amikor a demens beteget gondozó családtagoknak fel kell adniuk az állásukat a beteg otthoni gondozása-ápolása miatt, és nem kapnak ápolási díjat sem. Az egészségügy egyáltalán nincs felkészülve az Alzheimerrel és más demenciával élők egyre növekvő számára, a háziorvosok gyakran nem ismerik fel a kórt, a betegek egészségügyi-szociális ellátása pedig sokszor kritikán aluli – mondta.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés