hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Hiány van sárgaláz elleni oltóanyagból

A sárgaláz elleni oltóanyagból időszakos hiány alakult ki Európában, és ez Magyarországot is érinti - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az MTI-vel.

Mint hangsúlyozták, Magyarországon ez a betegség nem fordul elő. Gondot az okoz, hogy most kezdődik az afrikai, dél-amerikai utazások szezonja - írta az ÁNTSZ, megjegyezve, hogy az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Oltóközpontjában ebben az időszakban hetente 30-40 ember jelentkezik sárgaláz elleni védőoltásra.

A népegészségügyi szakigazgatási szervek vidéki oltópontjai közül már csak Kaposváron, Székesfehérváron, Miskolcon és Nyíregyházán van sárgaláz elleni vakcina. Az ÁNTSZ az oltóanyaghiányt belső átszervezéssel hidalja át, így aki igényli, megkaphatja a vakcinát, de ehhez előzetesen - lehetőség szerint néhány héttel az utazás előtt - telefonon be kell jelentkeznie. Így Budapesten az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Nemzetközi Oltóhelye folyamatosan biztosítja a védőoltást.

A sárgaláz okozója egy vírus, amelyet szúnyogok terjesztenek Dél-Amerika és Afrika trópusi területein. Néhány napos lappangás után lázzal, izomfájdalommal, sárgasággal, veseelváltozással, esetleg vérzéses szövődményekkel járó betegség, amely körülbelül 10 százalékban halálozással végződik, védőoltással azonban megelőzhető. Az oltóanyag hatásossága csaknem 100 százalékos. Egyetlen oltást kell beadni, a védettség tíz nap múlva alakul ki és tíz évig megmarad.

Az ÁNTSZ közleménye szerint 20 afrikai ország (Angola, Benin, Bissau-Guinea, Burkina Faso, Burundi, Elefántcsontpart, Gabon, Ghána, Kamerun, Kongó, Kongói Demokratikus Köztársaság, Közép-afrikai Köztársaság, Libéria, Mali, Niger, Ruanda, Sao Tomé és Principe, Sierra Leone, Tanzánia és Togo), Dél-Amerikában pedig Francia Guyana csak akkor engedélyezi a beutazást, ha a sárgaláz elleni védőoltás beadását az utazó igazolni tudja.

Afrikában 10 országban (Etiópia, Gambia, Guinea, Kenya, Mauritánia, Nigéria, Szenegál, Szomália, Szudán, Uganda) és Dél-Amerikában is 10 országban (Bolívia, Ecuador, Guyana, Kolumbia, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad és Tobago, valamint Venezuela) nem kérik a sárgaláz elleni oltás igazolását, de ezen országok egyes területei fertőzöttek.

Vannak olyan országok is, ahol a betegség nem fordul elő, de terjedésének a feltételei adottak, emiatt sárgalázzal fertőzött országból beutazva kérik az igazolást - írta az ÁNTSZ.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés