hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hazaérkezett Bulgáriából a baleseti sérült Szegedre

Stabil állapotban van az a 19 éves nő, akit csütörtökön szállítottak haza Bulgáriából, ahol három hete autóbalesetet szenvedett.

Molnár Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének tanszékvezetője az MTI-nek elmondta, a hazaszállítás során nem merült fel semmilyen probléma. Közölte: a lány az intenzív osztályra kerül, lélegeztetőgépre kapcsolják, csatlakoztatják a betegőrző monitorhoz, majd elvégzik a szükséges laborvizsgálatokat, valamint az agyról és a nyaki gerincről MRI-vel képalkotó vizsgálatokat végeznek. Egyelőre rövid hatású altatószerekkel altatásban tartják, ahogyan a burgaszi kórházban is tették, de ha a vizsgálatok alapján úgy ítélik meg, akkor akár már pénteken megkezdik az ébresztését. Abban az esetben viszont, ha a sebészek a vizsgálatok fényében úgy látják, műtétre van szükség, akkor tovább marad az altatás, az operációt ugyanis valószínűleg a jövő héten végezhetik el.

Molnár Zsolt a lány felépülésére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, nem biztató, hogy a beteg nagyon komoly tudatzavarral került kórházba, és azóta sem tisztult ki a tudata. "De erre csak az ébresztést követően lehet biztonsággal válaszolni, mikor látjuk, hogy milyen sérüléseket szenvedett az agy, és hogy azok maradandóak-e vagy sem".

A 19 éves nő három hete szenvedett autóbalesetet, amely miatt agyi ödéma alakult ki nála, két nyaki csigolyája eltört. Mostanáig Burgaszban kezelték, mesterséges kómában tartották. A szegedi klinika és a bolgár kórház szakemberei a szófiai magyar nagykövetség munkatársának jelenlétében telefonkonferencián  konzultáltak arról, mikor lehet hazaszállítani a beteget.

 

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés