hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Hatékony gyógyszer a Covid-ra? – magyar orvosok úttörő kutatása

Az Ideggyógyászati Szemle novemberi számában egy hazai orvoscsapat szenzációsnak tekinthető kutatást közöl angolnyelvű tanulmányában.

Az Uzsoki Utcai Kórház Németh Zsófia vezette Covid-osztályán a 2021 tavaszi járványhullám idején, a szokásos terápiák mellett a betegek szorongását is aktívan kezelték, amiről utólag kiderült, e kezelés hatásos volt a halálozás megelőzésében is.  

A többségében, érthető módon erősen szorongó, súlyos, vagy középsúlyos Covid-betegek egy fluoxetin nevű antidepresszáns-szorongáscsökkentő szert kaptak pszichés állapotuk javítására, illetve abban a reményben, hogy ez a betegségük leküzdésében is pozitív hatású lehet.

A kórházi körülmények között szokatlannak számító, antidepresszánssal történő szorongáscsökkentés tudományos háttere az a tapasztalat volt, hogy a klasszikus szorongásoldó gyógyszerek – a benzodiazepinek – ronthatják az immunvédekezést (pl. tüdőgyulladásban is), továbbá, hogy nagyobb adagban a benzodiazepinek a légzésfunkcióra is negatívan hatnak.

Holló András a fluoxetin kezelés kezdeményezője a járványhullám lezajlása után munkatársaival elemezte a fluoxetin adás hatását. Az Uzsokiban 2021. március 17. és április 22. közötti időszakban kezelt 269 beteg dokumentációját vizsgálták át, közülük 110 fluoxetint is kapott. Azt találták, hogy a fluoxetint kapott betegeknél a halandóság a harmadára csökkent. Ez a túlélés esélyének 300%-os növekedését jelenti!

Mivel egy nem előre tervezett, úgynevezett nem-randomizált klinikai vizsgálatról van szó, döntő fontosságú volt tisztázni, hogy nem az eleve jobb állapotú – s így jobb kórjóslatú – betegek kerültek-e a fluoxetin-kezeltek közé. Ebben az esetben ugyanis, a háromszoros javulás merőben félrevezető eredmény lett volna.

A kutatók ezért a betegek kórházba kerülésekor elvégzett laboratóriumi, klinikai és röntgenvizsgálatok eredményeit is figyelembe vették az elemzés során. Végül azonban nem találtak különbséget a fluoxetint kapott és nem kapott betegcsoport kórházi felvételkor észlelt betegségsúlyossága között. A rendkívüli, háromszoros javulás tehát minden valószínűség szerint releváns eredmény.

Ez az eredmény összhangban van korábbi, mások által végzett laboratóriumi (un. in vitro), ill. a Covid járóbetegeknél történt – két élvonalbeli orvosi lapban (JAMA, Lancet) közölt – vizsgálatokkal is. Több laboratóriumi vizsgálat megerősítette, hogy a fluoxetin, illetve közeli rokonmolekulája a fluvoxamin (szintén bevált antidepresszáns) gátolja a Covid-fertőzés egyik legsúlyosabb következményének, a citokinviharnak a kialakulását. 2021-ben pedig már több olyan virológiai közlemény is megjelent, ami a fluoxetin direkt koronavírus elleni hatását írta le.

Ami a klinikai, ill. embernél történt vizsgálatokat illeti, egy éve a JAMA-ban ismertettek egy a Covid járóbetegeknél történt sikeres fluvoxamin vizsgálatot. Pár hete pedig a Lancet-ben jelent meg egy szintén Covid járóbetegeknél történt fluvoxamin vizsgálat anyaga – ez is pozitív eredménnyel. A fluvoaxmint kapott Covid járóbetegek között a kontrollcsoporthoz képest lényegesen kevesebbnél alakult ki súlyosbodás, azaz kórházi kezelést igénylő állapot.

A most megjelent magyar vizsgálat az első, amelyik súlyos, már kórházi ápolásra szoruló Covid betegeknél nézte meg valamely antidepresszáns adásának a hatását. Magát a fluoxetint pedig még egyáltalán nem vizsgálták Covid-betegeknél.

A fluoxetin előnye, hogy gyorsabban és egyszerűbben adható, állítható be, mint rokona, a fluvoxamin. Évtizedek óta forgalomban van, emberek tízmilliói szedték már, így hatalmas klinikai tapasztalat van a biztonságosságát illetően. Nem mellékes, hogy olcsó, könnyen elérhető szerről van szó, amely akár már gyermekkorban is adható.

A tavaszi magyar vizsgálat a fluoxetin legkisebb már hatékony, napi 20mg-os adagjával történt. A Covid ellen elvileg ennek az adagnak a többszöröse is szóba jöhet, minthogy a fluoxetin maximális adagja napi 80mg. A nagyobb adag értelemszerűen még jobb hatáserősséget hozhat. Ha további vizsgálatok is megerősítik a most publikált magyar tanulmány eredményét, akkor a fluoxetin a Covid fontos gyógyszere lehet.

(forrás: Ideggyógyászati Szemle)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés