hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Hatásos kísérleti vakcina a tuberkulózis megelőzésére

Egy fázis II. vizsgálat eredményei szerint a kísérleti M72/AS01 oltóanyag a látens tbc-fertőzött, korábban BCG-vakcinát kapó betegek 54%-ánál megakadályozta a súlyos tünetekkel jelentkező tuberkulózis kialakulását, közölte a PharmaOnline.

A New England Journal of Medicine folyóiratban szeptember 25-én megjelent cikkükben a kísérleti M72/AS01 oltóanyag hatásosságáról számoltak be egy fázis II. vizsgálatot végző kutatók. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Phase 2b Controlled Trial of M72/AS01E Vaccine to Prevent Tuberculosis. DOI: 10.1056/NEJMoa1803484.

Bár a fejlett országok többségében nagy mértékben sikerült visszaszorítani, a tuberkulózis követeli évente a fertőző betegségek közül a legtöbb halálos áldozatot: több mint 1,6 millió ember hal meg tbc-ben. Tavaly Magyarországon 673 új beteget jelentettek, összesen 20-an haltak meg a betegségben, és lassan hazánk is eléri azt a megbetegedési határértéket, ahol a tbc már ritka betegségnek számít.

Pulmonary Tuberculosis ( TB ) : Chest x-ray show alveolar infiltration at both lung due to mycobacterium tuberculosis infection (Forrás: 123rf.com)
Pulmonary Tuberculosis ( TB ) : Chest x-ray show alveolar infiltration at both lung due to mycobacterium tuberculosis infection (Forrás: 123rf.com)

A világon 2016-ban összesen 10,6 millió új beteget diagnosztizáltak, és további veszély, hogy becslések szerint évi 600 ezer új betegnél alakul ki több antibiotikummal szembeni (multidrog) rezisztencia, ám ezen betegek negyedét se nem diagnosztizálják, se nem kezelik.

A betegség ellen a BCG-oltást használják, ám a vakcina hatásossága korlátozott látens tbc-fertőzött felnőtt betegek esetében. Dél-afrikai kutatók ezért Kenyában, Dél-Afrikában és Zambiában 3600 olyan felnőtt betegnél vizsgálták a kísérleti M72/AS01 vakcina hatásosságát, akik látens tbc-fertőzöttek voltak, és korábban már BCG-oltásban részesültek. A betegek egyik fele két oltást kapott, míg a másik fele csak placebót. A 2,3 éves utánkövetési időszakban a placebo csoportból 22 betegnél jelentkeztek súlyos tüdőtünetek, míg a beoltott csoportnál csak 10 ilyen beteget találtak, ami azt jelenti, hogy az oltóanyag a súlyos fertőzési következmények tekintetében 54%-os csökkenést eredményezett. Ez elsőre ugyan nem tűnik soknak, valójában azonban ez nem esik túl messze számos vakcina, például az influenza elleni oltás hatásosságától. Az eredményeket ezért az értékelést követően biztatónak találták, és hamarosan megkezdődnek a fázis III. vizsgálatok, írja a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés