hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Hány hospice van Magyarországon?

A Magyar Hospice Alapítvány budapesti háza csak abban egyedülálló, hogy formailag nem tartozik kórházhoz vagy egyéb egészségügyi ellátóhoz, írja az MNO.

Magyarországon három komplex hospice ellátást nyújtó felnőttintézmény van: egy Pécsett, egy Miskolcon, egy pedig Budapesten. Ezek mellett most Majosházán magánadományokból épül hospice-ház, amelyben 15 ágyat fognak létesíteni. Ott a Református Dunamenti Kistérségi Diakónia foglalkozik hospice-szal: ők otthoni ellátást 2006 januárja óta biztosítanak, 14 településből álló ellátási területük 140 ezer fős, derül ki az MNO összeállításából.

A Magyar Hospice Alapítvány budapesti háza abban egyedülálló, hogy a felnőttintézmények közül jelenleg csak ez nem tartozik formailag kórházhoz vagy egyéb egészségügyi intézményhez. Ugyanakkor például a Mazsihisz Szeretetkórház vagy a Pécsi Irgalmasrendi Kórház hospice is csak részben kórházhoz asszociált. Másrészt az, hogy a hospice tartozik-e valamilyen intézményhez, a minőségére nézve nem jelent semmit. A gond inkább az, hogy Magyarországon nagyon kevés ilyen ágy van: míg a WHO ajánlása szerint 1 millió lakosra minimum 50 palliatív fekvőhellyel kell számolni, ami 10 millió lakos esetében 500 ágyat jelent, addig Magyarországon ennek jelenleg is csak valamivel több mint a fele áll rendelkezésre.

A hazai hospice-adatbázist 1995-ben állította össze az akkor megalakult, azóta már közel száz hazai hospice-szervezetet képviselő Magyar Hospice-Palliatív Egyesület. Az adatbázist azóta többször frissítették, legutóbb tavaly.

Az akkori statisztikai felmérés és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján 90 betegellátó intézmény és otthoni szolgálat végzett hospice tevékenységet. Ezek közül 17 volt intézményi bentfekvő részleg, összesen 243 ággyal, 65 hospice-szolgálat pedig otthoni ellátást végzett több megyében, 87 telephelyen. Négy hospice-mobilcsapat, azaz kórházi támogató csoport működött, és szintén ugyanennyi palliatív járóbeteg-ellátás volt elérhető. Hospice-mobilcsapatot a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, a Magyar Hospice Alapítvány, a Mazsihisz Szeretetkórház és a Méltósággal az Út Végén Hospice Alapítvány tartott fönn. Palliatív járóbeteg-ellátást a Magyar Hospice Alapítvány, a Tábitha Gyermekhospice Ház, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, valamint az Erzsébet Hospice Otthon és Alapítvány szakemberei nyújtottak.

Idén a hospice-intézményi ágyszám több mint 60-nal bővült: a debreceni Kenézy Gyula kórház 20 ággyal indult, a kaposvári Kaposi Mór oktatókórház mosdósi telephelyén 20 új ágy szolgálja a gyógyíthatatlan betegeket, a Semmelweis Egyetem és a szarvasi hospice 10-10 ággyal bővült. Elkészült a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetének 4 palliatív ágyas hospice-a is. Az egyetemen három éve önálló palliatív tanszék is alakult, amely az első és eddig egyetlen ilyen egyetemi részleg.

A Magyarországon működő 90 hospice-szolgáltató sok éve szembesül azzal, hogy működési forrásai rendkívül szűkösek, kivétel nélkül mindegyikük finanszírozási problémákkal küzd.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés