hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Halálos is lehet az acetaminofen túladagolása gyerekeknél

A fájdalom- és lázcsillapító hatású acetaminofen (paracetamol) tartalmú gyógyszerek túladagolása akut májelégtelenséget okozhat a kisgyerekeknél, ezért minél több szülőnek meg kellene ismerni a gyógyszer adagolási szabályait – emlékeztet a Medipress.

"Az acetaminofen az egyik legnépszerűbb, recept nélkül is kapható gyógyszer, de az ajánlott adag túllépése, illetve a véletlen túladagolás súlyos következményekkel járhat" – nyilatkozta dr. Rod Lim, a kanadai London Egészségtudományi Központ Gyermekkórházának munkatársa. "A gyerekeknél akut májelégtelenség alakulhat ki, ami akár végzetes is lehet."

Nemrég egy 22 napos fiúcsecsemő szülei adagolták túl az acetaminofent fiuk körülmetélése után. Szerencsére a szülők időben észrevették a hibát és a gyermek életét gyors, a májkárosodás kezelésére használt intravénás N-acetilcisztein terápiával sikerült megmenteni.

Az Amerikai Gyerekgyógyászati Akadémia (AAP) szakértői összesen 238, hat éven aluli gyereket vizsgáltak meg, akiket mind gyógyszer-túladagolás miatt szállítottak korházba. A vizsgálatok szerint az acetaminofen az egyik legveszélyesebb recept nélkül kapható szer, a legtöbb életveszélyes állapot, krónikus megbetegedés és haláleset kialakulásáért ugyanis ennek a túladagolása tehető felelőssé.

Dr. Lim szerint az orvosoknak és a gyógyszerészeknek együtt kellene dolgozniuk azért, hogy a szülők és gondviselők minél többet tudjanak az egyes gyógyszeres alkalmazásáról és helyes adagolásáról. A szakértők szerint a gyógyszerek dobozán is világosabban fel kellene tüntetni a napi megengedett maximum mennyiséget és a helyes adagolásra vonatkozó szabályokat.

A kutatás részletes leírása a Canadian Medical Association Journal című szaklap legfrissebb számában olvasható – írja a Medipress.

(forrás: Medipress)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés