hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Haladó urológia: speciális kurzus a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban

Március 5-6.-án széles műtéti palettát és külföldi operatőröket is felvonultató, magas színvonalú, minimál invazív beavatkozások keretében, laparoscopos tovább képző kurzust hirdetett meg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológiai Sebészete.
Prof. Dr. Tenke Péter, a kórház urológiai osztályának vezető főorvosa szerint a minimál invazív sebészet szükségességét és térhódítását mi sem jelzi jobban, minthogy mindkét napon teltházas részvétellel zajlott a kurzus.  Úgy véli,  ehhez nemcsak a téma időszerűsége, hanem az első ízben megvalósított HD minőségű műtéti kivetítés, és a végig zökkenőmentesen és hiba nélkül működő hang kapcsolat is hozzájárult.

A két nap alatt fontos előadások között 9 műtétet mutattak be. A kurzus szervezői büszkék rá, hogy a nagyhírű, ötezres műtétszámot maga mögött tudó professzor, Jens-Uwe Stolzemburg (Lipcse) mutatta be a prosztatarák kuratív műtéti megoldásának, az extraperitonealis endoscopos radicalis prostatectomia idegkímélő altípusának lépéseit. Magyarországon elsők között végzett egylyukú sebészeti technikával (Laparoendoscpic Single-Site Surgery, LESS) veseeltávolítást, és szintén újszerű megközelítéssel, a hashártya megnyitása nélkül mutatott be lágyéksérv rekonstrukciót hálóbeültetéssel.

Evangelos Liatsikos
Professzor (Patras, Görögország) phaeochromocytoma miatt végzett mellékvese eltávolítást látványosan mintegy 50 perc alatt. A második napon Magyarország kiemelkedő laparoszkópos sebészei végeztek bemutató műtéteket, úgymint vesemedence plasztikát, kiterjesztett kismedencei nyirokcsomó eltávolítást és radicalis prostatectomiát, vesetumor rezekciót, nem ideg-kímélő radicalis prostatectomiát és hashártyán keresztüli lágyéksérv plasztikát, hálóbeültetéssel. Tenke Péter reméli, hogy ezzel a bemutatóval hagyományt teremtenek, és évenként megismételhetik követve a haladó urológia irányvonalait.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés