hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Hajhullás a posztmenopauzában

Egy kis esetszámú vizsgálatban azt tapasztalták, hogy a női típusú hajhullás a posztmenopauzás nők több mint felét érinti, írja az OTSZ Online.

Kapcsolódó cikkek

A női típusú hajhullás (female-pattern hair loss, FPHL) a nők élete során a tinédzser kortól a menopauzáig, sőt még az azt követő életszakaszban is bármikor kialakulhat. Oka nem ismert, de a szőrtüszőkben jelenlévő az ösztrogénreceptorok minden bizonnyal szerepet játszanak abban, hogy a menopauza hormonváltozásai hatnak a haj növekedésére és állományára is.

A Menopause című folyóiratban megjelent tanulmányban dr. Sukanya Chaikittisilpa (Chulalongkorn University, Bangkok) és munkatársai 178, 50-65 év közötti posztmenopauzás nő hajhullását vizsgálták fényképek, valamint a hormonszintek, a hajsűrűség és a hajátmérő mérései alapján.

A női típusú hajhullás általános prevalenciája 52,2% volt. A hajhullás mértékét három: enyhe, közepes és súlyos (Ludwig I., II. és III. fokozat) kategóriába sorolták, a vizsgálatba vontak 73,2%, 22,6% és 4,3%-a tartozott ezekbe a csoportokba. Az FPHL prevalenciája az életkorral és a menopauza óta eltelt idővel is nőtt. Egy egyszerű logisztikus regressziós analízisben az 56 év feletti életkor és a menopauza óta eltelt több mint 6 év szignifikánsan összefüggött az FPHL-vel (esélyhányadosok, 3,41, illetve 1,98). A több változóra történő kiigazítás után azonban csak a 25 kg/m2-es vagy magasabb testtömeg-index társult az FPHL megnövekedett prevalenciájához (korrigált OR, 2,65). A vizsgálatban nem csak a súlyos hajhullástól szenvedő hölgyeknél, hanem a résztvevők 60%-ánál észleltek alacsony önbecsülést.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés