hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyűrűért fizettek, hurok lett belőle

Sok pénzt fizettek a gyomorgyűrűsök drasztikus fogyásukért, mégis egyre lehetetlenebb helyzetbe kerülnek, amióta leállították a műtéteket a legnagyobb pesti központjukban – írja a hvg.hu.

Magyarországon 1600 ember él gyomorgyűrűvel a testében, többségüket a Péterfy utcai kórházban operálták. Többségüket – Bende János operálta, aki 2011-ig a kórház sebészeti osztályát vezette. Három, kifejezetten súlycsökkentést elősegítő sebészeti eljárásokra specializálódott orvos látta el a rendszerint extrém túlsúlyától szabadulni képtelen embereket, akik általában végső eszközként választották a gyomorgyűrű-beavatkozást. Ennek során a gyűrűvel mesterségesen lezárják a gyomruk felső részét, vagyis gyakorlatilag létrehoznak egy új, kisebb szervet. Ám az operáció még csak a kezdet: az elfogyasztható ételmennyiséget a gyűrű (orvosigényes) beszűkítésével vagy kiengedésével szabályozzák a későbbiekben.

A magyarországi gyomorgyűrű beültetések abszolút többségét végző Bende János 2011-ben távozott a Péterfy Kórházból, a hivatalos verzió szerint nyugdíjba ment, a csoportja feloszlott. A hvg.hu információi szerint azonban azért lett kellemetlen a személye, mert miután egy fogyásáról nyilatkozó tévés celeb a gyomorgyűrűjének árára célozgatott, a sebész ellen adóhatósági vagyonvizsgálat indult.

A Péterfyben a hétfő a gyűrűállítás napja. „Ott ül ez a sok nyomorult sokszor órákon át, reggeltől délutánig, várja a sorát, és próbálnak egymásból erőt meríteni. Több mint ezer ember nyomora ömlik rá egyetlen orvosra, aki mindent megtesz ugyan, de ez akkor is képtelenség” – idézi a lap az egyik érintettet.

- Alig van sebészünk, miközben a gyomorgyűrűműtétek blokkolták az osztály forgalmának egy jelentős részét. Ráadásul a társadalombiztosítás csak nagyon ritka esetekben támogatja ezeket a beavatkozásokat, így az elszámolással is gondok voltak. Ezért állítottuk le három éve a műtéteket, de a korábbi betegek utógondozását egy orvosunk továbbra is ellátja” – reagált a hvg.hu-nak Szokoly Miklós, a Péterfy Sándor Utcai Kórház orvos igazgatója. „Ez egy közkórház, nem foglalkozhatunk ennyit egy speciális eljárással, miközben állnak a várólisták a többi beteggel” – jegyezte meg.

Az orvos igazgató szerint az azóta nyugdíjba vonult sebészeti osztályvezető ténykedése idején ugrott meg a gyomorgyűrűs páciensek száma, és utólag egyértelmű, hogy „nem gondoltak az esetleges későbbi komplikációkra, most viszont a kórházon ragadt a helyzet kezelésének terhe”. Mint mondta, az ilyen beavatkozásokat nem az állami, hanem a privát egészségügyi szférában kellene végezni, viszont ezt gátolja, hogy „kényes betegcsoportról” van szó, mert magas a kockázat mind a műtéti altatás, mind ápolásuk szempontból, és nagyon drágák a kezelésükhöz szükséges eszközök is – olvasható a hvg.hu cikkében.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés