hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Gyógyhír a bajra

A fagyok veszélyeiről, a hideg okozta sérülések-betegségek megelőzéséről, kezeléséről adott ki tájékoztatót a tisztiorvosi szolgálat (ÁNTSZ).

A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba – javasolja egyebek mellett az ÁNTSZ. Fontos, hogy a megfelelő hőmérsékletet a belső térben, a lakásban is biztosítani kell. A kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem lakásunkban is, ha ott tartósan 15oC alatti a hőmérséklet – ez főleg az idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetén jelent kiemelt kockázatot. A lakáson belül is öltözzön rétegesen, a lábait is védje gyapjú zoknival, viseljen papucsot. Mínusz 10 fok alatt ne vigyék sétálni a gyermeket. Ha muszáj vele a szabadba menni (pl. ügyintézés miatt stb.), akkor rétegesen, alaposan öltöztessék fel, orcáját, orrát kenjék be zsíros krémmel – ajánlják az antsz.hu útmutatójában.

Az MNO ugyancsak a hideg ellen ad tanácsokat, ők a webmd.com egészségügyi portál tanácsait tolmácsolják, a fagyások kezeléséről például ezt írják:

„Az elfagyott testrészt nem szabad forró vagy hideg vízben áztatni. Ha megtörtént a baj, akkor meleg, de nem forró vízben kell az adott testrészt tartani, legalább fél órát, amíg az kellemesen kiázik. Az újra felengedett fagyott seb kétségtelenül fájni fog, erre fájdalomcsillapítókat javasolnak a szakemberek. Teát vagy más meleg italt érdemes fogyasztani, a fagyási hólyagokat pedig lehetőség szerint azonnal mutassuk meg orvosnak.

Nem szabad dörzsölni vagy masszírozni a fagyott felületet. Ha a lábujjakat érte a fagyás, ne álljon rá! Ne tartsuk a fagyott sebet közel a hőforráshoz! A kályha vagy a radiátor koncentrált száraz melege nem tesz jót a zsibbadt, bőrnek, ami ez esetben a nagy hőmérséklet-különbségnek köszönhetően könnyen megéghet.”

(forrás: ÁNTSZ, MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés