hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyermekeknél a leggyakoribb krónikus betegség az asthma bronchiale

A gyermekek között asztmával küszködnek a legtöbben, de az elmúlt években mutatkozott csökkenés a betegség elterjedtségében, írja a VG.

A napokban frissítette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a tízezer megfelelő korú lakosra jutó megbetegedések számát tartalmazó adatbázisát, amelyből az látszik, hogy az előző évekhez hasonlóan a gyermekek között asztmával küszködnek a legtöbben, tízezer kiskorúból átlagosan 585-en. Az elmúlt esztendőkben azonban némi csökkenés mutatkozott a betegség elterjedtségében – írja a VG.

Ezzel kapcsolatban Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke a VG-nek azt mondta: a leggyakoribb gyermekbetegségek a fertőzések, náthák, hasmenések, de valóban, a leggyakoribb krónikus betegség gyermekkorban az asthma bronchiale. Megjegyezte, hogy az asztmás betegek ellátása a koronavírus-járvány alatt sem maradt el, a kevesebb diagnosztizált páciens oka a kortársakkal való interakciók, azaz a fertőzési lehetőségek, ezzel együtt a súlyos légúti panaszok csökkenése lehet.

A szakembert arról is kérdezték, mi állhat a vérszegénységgel diagnosztizált, valamint a magas vérnyomással kezelt gyermekek számának a KSH-adatsorban megmutatkozó mérséklődése mögött:

Szeretném hinni, hogy valós képet látunk a gyermekek egészségéről, és valóban csökken bizonyos betegségek aránya. De az is igaz, hogy az anaemia (vérszegénység) szűrésére nincs egységes protokoll, így a statisztikában mutatkozó csökkenés lehet a Covid miatt visszaesett szűrővizsgálatok következménye, és nem zárnám ki ennek a lehetőségét a magas vérnyomás esetében sem. Annál is inkább, mert mind a nemzetközi adatok, mind a hazai kutatások – a Debrecen Hypertension Study és a hódmezővásárhelyi Fit-Test eredményei – szerint ennél magasabb arányban fordul elő magas vérnyomás ebben a korcsoportban – fejtette ki Havasi Katalin, hozzátéve, hogy az olyan panaszt nem vagy alig okozó krónikus betegségek esetén, mint például a hipertónia, a járvány alatti kevesebb diagnózismegállapítás befolyásolhatta a statisztikát, hasonlóan az asztmához.

(forrás: vg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés