hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Gombaölő szerek irtják a tengeri algákat

A bőrgombásodásra vény nélkül kapható készítmények clotrimazol-tartalma a szennyvízzel a tengerekbe kerülhet, ahol jelentős környezeti károkat okoz – állítja egy svéd kutató.

A csatornákba jutó vegyszer- és gyógyszermaradványok közismert környezetszennyezési veszélyforrások. Az európai környezetvédelmi hatóságok arra is felhívják a figyelmet, hogy a veszélyes anyagok nemcsak önmagukban, közvetlen hatás révén befolyásolják a bennünket körülvevő élővilág működését, hanem még ennél is nagyobb veszélyt jelent az úgynevezett „koktélhatás”. Ez azt jelenti, hogy az egyidejűleg jelen lévő, a szennyvízben elegyet alkotó többféle kémiai szer egymás hatását kiegészítve és erősítve vezet veszélyes szennyezéshez.
Egy svéd kutató, Tobias Porsbring, a svéd partok közelében élő mikroalgákat tanulmányozva arra a következtetésre jutott, hogy ilyen koktél egyik összetevőjeként a bőrgombásodás kezelésére adott clotrimazol oly módon befolyásolja a tengeri növények szterolszintézisét, ami végül több ponton is sejtszintű károsodást eredményez, ez pedig végül növekedési és reprodukciós zavarokban mutatkozik meg.
Az ezzel foglalkozó doktori értekezésről a Medical News Today című internetes oldal számolt be, mely ugyanakkor kiemeli, hogy nem kizárólag a clotrimazol fenyegeti ily módon az óceánok ökoszisztémáját, hanem többek között a vérnyomáscsökkentőként ismert propranolol, a szappanokhoz és dezodorokhoz adott triclosan, a depresszió kezelésére alkalmazott fluoxetin, valamint a korpásodás elleni samponokban található zink-pirition is, melyek mind az említett „koktélhatás” révén befolyásolják a tengeri mikroalgák növekedését és szaporodását.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés