hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Gitárszóló agyműtét közben

Egy agydaganatban szenvedő dél-afrikai zenész lejátszott néhány dallamot gitárján, amikor nyitott volt a koponyája agyműtétjéhez, írja az Infostart.

Musa Manzini gitárjátéka segítette az orvoscsoportot abban, hogy elvégezze a kényes műtétet, megőrizve az agypályákat – közölte Rohen Harrichandparsad idegsebész. Manzinit helyi érzéstelenítésben műtötték az orvosok által "éber koponyaüregi megnyitásnak" nevezett beavatkozás során decemberben a durbani Inkosi Albert Luthuli Központi Kórházban.

"Ez számunkra a biztonságot jelentette, mivel valós idejű visszajelzést kaptunk arról, mint csinálunk a műtét alatt" – hangoztatta az idegsebész az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva.

Az ilyen beavatkozás nem mindennapos, igaz előfordult már más országokban is, hogy zenészek játszanak hangszerükön vagy énekeljenek agyműtét közben.

"Az orvosok szándéka az volt, hogy teszteljék, képes-e Manzini" gitározni, mivel a hangszeren való játszás megköveteli az agyi idegpályák bonyolult kölcsönhatását" – mondta az orvos.

Videóval az Infostart oldalán.

(forrás: Infostart)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés