hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

UV-PAM:

Fotoakusztikus képalkotó módszer csontrák precíziós kontúrozására

A CalTech által kifejlesztett valós idejű 3D kontúr-szkennelő ultraibolya fotoakusztikus mikroszkópos eljárás (UV-PAM) lézerfényt használ olyan tartományú hullámhosszon, amely vibrálásra kényszeríti a DNS és RNS molekulákat.

A CalTech kutatói olyan eljárást dolgoztak ki, amely gyorsan és pontosan képes meghatározni a rákos csontszövet kiterjedését.

Az onkológiában a sebészeti beavatkozások során a sebész általában biztosra megy, azaz a szükségesnél több egészséges szövetet távolít el a daganat környékéről, hogy a lehető legkisebb legyen a daganat rekurrenciájának esélye. Csont vagy csontok érintettsége esetén viszont nagyon pontosan kellene tudni, hogy mely rész érintett, mivel a csontok igen lassan és nehezen nőnek újra, a reszekált részt a beteg gyakorlatilag elveszíti.

A hagyományos diagnosztikai eljárások több napig tartanak, a sebésznek a műtét során nem nyújtanak segítséget. A CalTech által kifejlesztett valós idejű 3D kontúr-szkennelő ultraibolya fotoakusztikus mikroszkópos eljárás (UV-PAM) lézerfényt használ olyan tartományú hullámhosszon, amely vibrálásra kényszeríti a DNS és RNS molekulákat. Mivel a rákos szövetekben ezek sűrűbben fordulnak elő, a sebész a 10 perc alatt elvégezhető eljárással láthatja, hogy meddig terjed az érintett rész.

Az eszközt egyelőre csak laboratóriumi körülmények között használták, de némi fejlesztést követően remélhetőleg a műtőkben is alkalmazhatóvá válik.

Forrás: Rui Cao et al, Label-free intraoperative histology of bone tissue via deep-learning-assisted ultraviolet photoacoustic microscopy, Nature Biomedical Engineering (2022).

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés