hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Jön a fenilketonuriások első enzimpótló készítménye

Az FDA engedélyezte a fenilalanint bontó enzimkészítmény forgalomba hozatalát, közölte a PharmaOnline.

A fenilketonuria a leggyakoribb veleszületett anyagcsere-zavar, Európában minden tízezredik gyermek, míg például Törökországban minden négyezredik ezzel az autoszomális, recesszív módon örökölhető betegséggel születik. A betegeknél a fenilalanin-hidroxiláz enzim – ritkábban egyéb, a fenilalanin lebontásában részt vevő enzim – hiánya miatt a szervezetben olyan mértékben képes a fenilalanin felhalmozódni, ami idegrendszeri tüneteket, az agyi funkciók fejlődésének a zavarát okozza. Emiatt az érintetteknek egész életük során le kell mondaniuk a magas fenilalanin-tartalmú élelmiszerek fogyasztásáról, ami nehezen tartható be, írja a lap.

Azoknál a betegeknél, akiknél a diéta ellenére is magas fenilalanin-szint mérhető, mostantól egy, az FDA által engedélyezett enzimpótló terápia is alkalmazható. Az európai gyógyszerhatóság, az EMA, még nem hozott döntést az enzimpótló kezelések engedélyezését illetően; ez azonban várhatóan még 2018-ban meg fog történni.

Az USA-ban már engedélyezett enzimterápiában (Palynziq® (pegvaliase-pqpz); BioMarin Pharmaceuticals Ltd.) azok a felnőttkorú fenilketonuriások részesülhetnek, akiknél a fenilalanin-vérszintje magas, azaz 600 mikromol/l fölötti. Az enzimpótló készítmény bakteriális eredetű fenilalanin-ammónium-liáz (PAH) enzimet tartalmaz, amit napi egyszer kell szubkután injekcióval a szervezetbe juttatni.  A PAH enzim a fenilalanint fahéjsavvá alakítja, miközben ammónia képződik. A gyártási folyamat során az enzimet kémiai reakcióval polietilénglikolhoz (PEG) kapcsolják. Ez a „pegilálás” biztosítja a megnövekedett felezési időt, ilyen módon lehetővé és elegendővé téve a napi egyszeri adagolást.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A PEG-ilált PAH enzim hatásosságát és biztonságosságát két klinikai vizsgálatban tesztelték olyan betegeknél, akik fenilalanin-szintje 600 mikromol/l fölötti volt. Napi 20, illetve 40 mg-os enzimdózisokkal sikerült a fenilalanin-szinteket a határérték alá csökkenteni.

A kezelés leggyakrabban regisztrált mellékhatásának az injekció beadásának a helyén jelentkező lokális reakciók, ízületi fájdalmak, túlérzékenységi reakciók, hasi diszkomfort, torokfájás, fáradékonyság, hányás, köhögés bizonyultak. Az FDA véleménye szerint a túlérzékenységi reakció a PEG-ilált enzimmel szemben képződött antitestekre vezethető vissza.

A legsúlyosabb mellékhatásnak az anafilaxiás sokk bizonyult, ami jellemzően a kezelés első évében, a dózistitrálás időszakában lépett fel. Ezt tudva az FDA „Boxed Warning” figyelmeztetéssel látta el a terméket. A készítmény az USA-ban csak egy úgynevezett kockázatelemzési és -enyhítési eljárást (Risk Evaluation and Mitigation Strategy; REMS) követően rendelhető a betegnek, továbbá, vészhelyzet esetére a beteget autoinjektoros adrenalinnal kell ellátni.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés