hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Fluoreszkáló szonda a vérrögképződés korai előrejelzésére

A PharmaOnline szerint a londoni Imperial College kutatócsoportja a Journal of the American Chemical Society folyóiratban számolt be újonnan kidolgozott eljárásukról, mely a szív-érrendszeri obstruktív problémák korai előrejelzésében lehet hasznos.

A diagnosztikai eljárás egy olyan szonda, amely a vérrögképződés, illetve a plakkok érfalakról történő leszakadása (IPH-k) során képződő hem-oxigenáz-1 enzim szintjét képes megbízhatóan jelezni. Az enzimmel találkozva a szonda a két fluorofor között létrejövő FRET, azaz fluoreszcens rezonancia energia transzfer jelenségnek köszönhetően “világítani” kezd, azaz egy speciális képalkotó eljárással követhető és láthatóvá tehető a szonda hatszorosára növekedett fluoreszcenciája.

Az eljárás előnye, hogy a hem-oxigenáz-1 kimutatása a diagnosztikában mindezidáig megbízhatatlan volt, ráadásul nem volt képes valós idejű változások nyomon követésére. Az egyelőre in vitro körülmények között vizsgált szonda további fejlesztéseket követően alkalmas lehet az érrendszeri elzáródások kockázatának a jelenleginél korábbi, gyorsabb és olcsóbb kimutatására.

Forrás: Edward R. H. Walter et al, A Coumarin–Porphyrin FRET Break-Apart Probe for Heme Oxygenase-1, Journal of the American Chemical Society (2021).

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés