hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Fizetőbetegnek lenni veszélyes

Amikor sok a felelős, de csak egyetlen vádlott van – címmel ír a szegedi nőgyógyászper utóéletéről a NOL.

Június közepén a Szegedi Törvényszék jogerősen három év végrehajtható szabadságvesztésre ítélte dr. Loboda Fábián szentesi nőgyógyászt. Felesége, dr. Tóth Edit aláírásgyűjtést kezdeményezett. Néhány nap alatt 1500 aláírás gyűlt össze. Ezeket csatolták a Kúriához beadott felülvizsgálati kérelemhez és az Áder János köztársasági elnöknek szóló kegyelmi kérvényhez – foglalta össze röviden az előzményeket a lap.

Míg meg nem született a jogerős ítélet, hogy börtönbe kell menni, a férje miért nem vallott a kollégáira? – kérdezte a szerző dr. Tóth Editet, aki ma leginkább férje kollégáinak felelősségét firtatja az áldozat háromhetes szenvedésében majd halálában.

– Mert ő kollegiális volt a többiekkel. Úgy tartotta: 24 órában mindig más foglalkozik a beteggel, ezért megoszlik a felelősség. Ezzel a beteggel mindenki követett el hibát: hibázott a férjem, mert szövődményt okozott azzal, hogy átfúrta a méhfalat. De ez nem mulasztás, hanem a műtéti kockázat körébe tartozik. Rossz volt az ultrahangos lelet, amit a kollégája készített. Rossz volt az osztályvezető főorvos döntése, mert ő sem vizsgálta meg a beteget. Ezek mind hibák, de egyik sem bűncselekmény. Erre ráfogni, hogy szándékos volt a cselekmény, és egyedül az én férjem követte el, az szerintem képtelenség – idézi a lap a nőgyógyász feleségét.

Dr. Ábrahám László, az elhunyt fiatalasszony családjának jogi képviselője szerint Loboda Fábián fogadott orvos volt, aki a magánrendelésén pénzt vett fel a betegtől. A hazai gyakorlat szerint ilyen esetben a többi orvos nem nyúl „más betegéhez”, nehogy az illető megsértődjön. Mivel sejthették, hogy Loboda hibát követett el, nem is mertek igazán hozzányúlni a betegéhez, nehogy magukra húzzák a következményeket – olvasható a cikkben, amely arra is megpróbál magyarázatot adni, hogy miért tekinthettek el eleve a nyomozók a többi orvos felelősségének vizsgálatától.

(forrás: NOL)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés