hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Gyógyítás

Filléres hormonszint-érzékelő

Az Aneeve Nanotechnologies cég kutatói szerint ugyanúgy, ahogyan a vércukorszint-mérő forradalmasította a cukorbetegség kezelését, az általuk kifejlesztendő hormonszint-érzékelő is gyökeres változást hoz majd a terméketlenség, a menopauza és más, hormonszint-változással kapcsolatos állapotok kezelésében.
Az Aneeve, amely a Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) új technológiai inkubátor programjának része, olcsó, egyszerű tintaírós nyomtatóval és szén nanocsöves tintával akár otthon is létrehozható szenzor kifejlesztésén dolgozik. A printerrel kinyomtatható egy szén nanocsövekből álló áramkör, amelynek ellenállása és optikai tulajdonságai megváltoznak, ha az ösztradiol nevű női nemi hormon kötődik a csövecskékhez. A változást a kis áramkör rádiófrekvenciás hullámokkal továbbítja egy másik eszközhöz. Kosmas Galatsis, a cég ügyvezetője azt reméli, hogy az eszköz éppen olyan kényelmesen használható lesz, mint a vércukor-mérők.
 
Jelenleg nincs olyan eszköz, amellyel könnyen és olcsón lehetne mérni a nők hormonszintjének változásait. Az egyetlen lehetőség arra, hogy a hormonszintet megfelelő értéken tartsák vagy hogy megállapítsák a nőre jellemző hormonszint-fluktuációkat, a minden napi vagy naponta kétszeri laboratóriumi vérvétel és hormonmeghatározás. A fejlesztés alatt álló eszköz lehetővé tenné, hogy egyetlen csepp vérből mindenki otthon, egy eldobható papírcsík segítségével naponta többször is meghatározza az ösztradiol vérkoncentrációját.
 
Ezzel a módszerrel a jövőben feltehetően többféle paramétert is lehet majd mérni, nem csak az ösztradiol szintjét. Amint azt Kosmas Galatsis az MIT folyóiratának, a Technology Review-nak elmondta, ehhez nem kell majd mást tenni, csak kicserélni a nyomtató patronját egy szén nanocsöves tintát tartalmazó patronra, és kinyomtatni a megfelelő szenzor áramkört.

 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés