hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Figyelemhiány és vezetés

Azok a fiatalok, akik figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvednek, ritkábban szereznek jogosítványt és gyakrabban okoznak közlekedési balesetet, mint a nem ADHD-s kortársaik, írja a PharmaOnline.

A figyelmetlenség, a hiperaktivitás és az impulzivitás az ADHD vezető tünetei, amik alapján feltételezhető, hogy az ilyen tulajdonságokkal rendelkező sofőrök gyakrabban okoznak balesetet, mint a figyelmes, óvatos, meggondolt autóvezetők.

Egy korábbi vizsgálat (Pediatrics; 92; 212-218; 1993) eredményei arra utalnak, hogy a közlekedési balesetek rizikója négyszeresére nő az ADHD-s autóvezetőknél. Ezzel szemben a legfrissebb vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a helyzet kevésbé rossz. Mint az a JAMA Pediatrics folyóiratban közöltekből kiderül, mind a jogosítvány megszerzése, mind a baleset-okozási rizikó tekintetében ugyan szignifikáns különbségek igazolhatók az ADHD-s és nem-ADHD-s fiatal sofőrök között, de a különbség kevésbé jelentős, mint a korábbi vizsgálatnál.

Az imént említett friss vizsgálatba 18 000 egykori gyermekklinikai betegek vontak be, akiket korábban a Philadelphiai Gyermekklinikán kezeltek, és akik egy része (1785 fő) ADHD-s volt. Azt számszerűsítették, hogy közülük hányan kaptak jogosítványt, és az annak megszerzését követő egy éven belül milyen arányban okoztak 500 USD értéket meghaladó kárértékkel járó autóbalesetet.

Hat hónappal a jogosítvány megszerzéséhez szükséges minimum életkort követően az ADHD-sok 35 százalékkal ritkábban rendelkeztek jogosítvánnyal, mint a nem-ADHD-sok. A férfiak és a nők között ebben a tekintetben nem volt különbség.

Az ADHD-s autóvezetők gyakrabban okoztak balesetet, mint a nem-figyelemzavaros kortársaik: míg az ADHD-sok körében a balesetek gyakorisága 42,8 százalék volt, addig ez a nem-ADHD-sok körében 35,7 százaléknak adódott. Azaz, az ADHD-s sofőrök 36 százalékkal gyakrabban voltak érintettek közlekedési balesetben, mint a nem ADHD-sok,- nemtől függetlenül.

A balesetet okozó ADHD-sok mindössze 12,1 százaléka váltott ki a balesetet megelőző 30 napban az ADHD kezelésére szolgáló gyógyszert. Figyelemre méltó módon azonban a baleset rizikója nem volt alacsonyabb azon ADHD-sok körében, akik a kórképük kezelésére szolgáló gyógyszeres terápiát alkalmaztak, mint azoknál, akik nem szedtek gyógyszert a tüneteik kezelésére, írja a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés