hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

FibroScan a hatékonyabb betegellátásért

A hazai egyetemi centrumok közül elsőként a Debreceni Egyetem szerezte be a legújabb típusú FibroScan készüléket, amelyet a májbetegek komplex non-invazív kivizsgálásában alkalmaznak.

Az önálló Gasztroenterológiai Klinika 2021 novemberében jött létre. Az intézményben a megalakulás óta eltelt időszakban jelentős fejlesztések történtek, melyek közül kiemelkedő fontosságú a FibroScan készülék beszerzése és klinikai alkalmazása.

Az önálló klinika biztosítja a legmagasabb szakmai színvonalú ellátást és az európai irányvonalak mentén megvalósuló folyamatos fejlődést. A Klinikai Központunkban elsőként alkalmazott modell beváltotta a hozzá fűzött reményeket és nem csupán a régióban, hanem az egész országban mintaként szolgálhat. Az itt dolgozó szakemberek kimagasló szakmai tevékenységének köszönhetően a Gasztroenterológiai Klinika rövid idő alatt az európai hepatológia elismert betegellátó, oktató és kutató centrumává vált. Az új eszköz beszerzésével, használatával pedig tovább folytatódhat a betegellátás töretlen fejlődése – emelte ki Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke. 

A FibroScan a krónikus májbetegségek diagnosztikai-, szűrő- és utánkövető eszköze. A hepatológiai betegek modern, komplex, nem-invazív ellátása ma már nem képzelhető el rendszeresen végzett máj és lép elasztográfiás vizsgálat nélkül. Az úgynevezett vibrációkontrollált tranziens elasztográfia (VCTETM) módszer egy egyedi, szabadalmaztatott és validált mérési eljárás a májfibrózis felmérésére.

A máj elaszticitás-mérésének nem-invazív vizsgálómódszerét több mint kétezer ellenőrzött tudományos vizsgálat javasolja. A léptömöttség mérése pedig a portális nyomásemelkedés felmérésére alkalmas új eljárás, amely egyben lehetővé teszi az előrehaladott májbetegségek kockázati besorolását is. Emellett a máj zsírtartalmának ultrahanggyengítő hatásán alapuló CAP (controlled attenuation parameter) vizsgálattal meg tudjuk határozni a májkárosodás súlyosságát. A készüléknek az oktatásban és a kutatásban is nagy hasznát fogjuk venni, hiszen jelenleg is számos hepatológiai témájú európai és hazai kutatásban vezető centrumként veszünk részt – ismertette Papp Mária, a DE Klinikai Központ Gasztroenterológiai Klinika igazgatója. Papp Mária hozzátette: jelenleg hazánkban ilyen készülék egyik egyetemi centrumban sem áll rendelkezésre. A gépet mintegy hatvanmillió forint saját forrásból vásárolta meg az intézmény.

Forrás: Debreceni Egyetem
Forrás: Debreceni Egyetem

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés