hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Fesztiválszezonban is elkél az orvosi segítség

Szeles Géza, aki 1989 óta jár el csapatával a nyári fesztiválokra, hogy egészségügyi ellátást biztosítson a bulizóknak, a Telexnek mesélt.

Szeles Géza a kezdetekkor összeszedett húsz fiatalt a Keleti-pályaudvaron és a Széna-téren, akiket kiképzett elsősegélynyújtásra. 1989 óta egyedül a koronavírus első évében nem volt lent orvosként fesztiválon, hiszen abban az évben nem is tartottak ilyen rendezvényt, de átlagban évente négy-öt fesztiválon dolgozik.

Azóta csapata lett, akikkel már jó ideje komplett rendszert működtetnek: fesztiváltól függően elvégzik a mentést, ambulanciát és járőrszolgálatot üzemeltetnek. Ez utóbbi azt jelenti, hogy területekre osztják fel a fesztivált, ahol 0-24 járőröznek, keresve, hogy hol kell segítség. Mi hozzájuk csatlakoztunk be, ennek tapasztalatairól még később lesz szó.

Csapatával nagyon sok fesztiválon megfordulnak, minden évben ők vannak a Szigeten, Volton és Balaton Soundon is. A leginkább sürgősségi ellátáshoz hasonlítható egészségügyi központokban mindenki teljesen önkéntesen dolgozik. A Covid előtt összesen négyszázan voltak, ez a szám mostanra a vírus miatt lecsökkent. Azt mondta, hogy nehezebb volt idén önkénteseket találni.

„Ha valaki két évig dolgozott egy Covid-osztályon, nem biztos, hogy a családja most azt szeretné, ha a szabadsága ideje alatt is dolgozna”.

Szerinte ebben a munkában nincs olyan, amit az itt dolgozók ne látnának. Végtag sérültből van a legtöbb mindenhol, de mindig az adott fesztivál körülményeitől függ a sérülések típusa. Sőt, az sem mindegy, milyen öltözetben vagyunk a fesztiválon. Például elmondta, hogy a flip-flop papucs vagy az elegáns szandál nem elég biztonságos, a sportcipővel sok balesetet meg lehetne előzni.

Ha elképzeljük, hogy milyen emberek kerülhetnek egy fesztiválon az egészségügyi sátorba, valószínűleg a legtöbben egyből az alkohol vagy a drog miatt kábult fiatalokra gondolunk. Ezzel szemben az orvos azt mondta, hogy a Volton például nem volt olyan mértékű kábítószer-fogyasztás, ami orvosi beavatkozást igényelt volna, Soundon más a helyzet.

„A kábítószer prevenció most már nem arról szól, hogy ne próbáld ki, hanem arról, hogy ha kipróbálod, azt biztonságosan tedd.” Hozzátette, hogy ő személyesen még mindig azt tartja követendőnek, ha valaki nem próbálja ki a kábítószert. Szerinte arányaiban több a probléma a budapesti szórakozóhelyeken, mint például a Balaton Soundon. Ennek egyik oka, hogy sokkal nehezebb egy fesztiválra becsempészni a drogot, mint egy szórakozóhelyre. Szerinte egy 16 éves lányt biztonságosabb a Balaton Soundra elengedni, mint a budapesti éjszakába.

További részletek a Telexen.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés