hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Felírási stop a roziglitazon hatóanyagú készítményekre!

Mivel az Európai Bizottság még nem döntött a 2-es típusú cukorbetegségre adható roziglitazon hatóanyagot tartalmazó Avandia gyógyszer forgalmazásának felfüggesztéséről, a magyarországi patikákban kaphatóak a készítmények, de a magyar hatóság azt ajánlja, az orvosok ne írjanak fel ilyen készítményeket.

Kapcsolódó cikkek

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szeptember közepén azt javasolta, hogy a roziglitazon hatóanyagú Avandia mellett függesszék fel az Avandamet és az Avaglim nevű gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét – olvasható az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapján.

Az EMA azt ajánlja, hogy azok a betegek, akik jelenleg ezeket a készítményeket szedik, konzultáljanak kezelőorvosukkal az egyéb lehetséges kezelési módokról. A gyógyszerügynökség azt is javasolja, hogy senki ne hagyja abba a kezelést anélkül, hogy kezelőorvosával megbeszélte volna, az orvosoknak pedig azt, hogy ne írják fel a készítményt.

A közlés szerint a roziglitazon hatóanyag jelenlegi felülvizsgálatát az ügynökség Embergyógyászati Készítményeket Értékelő Bizottsága kezdeményezte még 2010. július 9-én, miután a gyógyszer kardiovaszkuláris biztonságosságát megkérdőjelező új vizsgálatok láttak napvilágot.

Az OGYI honlapján arról tájékoztat, hogy az intézet kizárólag az Európai Bizottság határozatában foglaltaknak megfelelően tehet bármilyen lépést. Addig – összhangban az EMA-val – azt ajánlja, hogy az orvosok ne írják fel a roziglitazon hatóanyagú orvosságokat, az ilyen gyógyszert szedő betegek kezelését felül kell vizsgálni és módosítani kell.

A gyógyszertárak a roziglitazon tartalmú készítményeket az Európai Bizottság határozatának kiadásáig továbbra is kiadhatják a betegeknek.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés