hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Falus András a xenotranszplantációról

Inkább a mesterséges intelligencia által vezérelt műszívnek van jövője, mondta Falus András akadémikus a Népszavának adott interjúban.

A genetikai módosítással létrehozott malacra tekinthetünk úgy, hogy emberi szervet hoztak létre benne?

Egyáltalán nem volt emberi. A malacnak egy génje nem működött annyira, úgy, ahogyan általában a malacokban szokás. Ráadásul itt nem is humanizált gént kapott, mint az előző veseátültésről szóló példában. Itt „csak” egyszerűen genetikai beavatkozással eltüntették a szövet, a szívizom felszínén illetve a belsőhártyáin keletkező cukrokat. Kétségtelen, amit január elején ez a beteg megkapott az egy disznószív. Most az átültetés után a páciensnek van pulzusa, vérnyomása. Bár én nem hiszem, hogy ez az ember nagyon sokáig fog élni, de mindenesetre időt nyert arra, hogy esetleg más módszerekkel gyógyítsák.

Mi a valószínűsége annak, hogy esetleg ennek az embernek a mellkasában ugyanúgy megbetegszik az új szíve, mint az, amit éppen cseréltek benne?

Elvileg előfordulhat, de ez a szív most pumpálja a vért, fenntartja a beteg vérnyomását, pulzusát. És amíg ez így van, addig is lehet gondolkodni, hogy ha ez valamiért mégiscsak elromlik, akkor mit csináljanak.

A mostani sikeres műtét után válhat tömegessé, hogy állatokat használjanak emberi szervek cseréjére?

Nem tudom. Lehet, sőt valószínű, hogy nem ez a végső megoldása a tudománynak erre a problémára. Arra hajlok, hogy sokkal inkább a mesterséges intelligencia által vezérelt műszívnek van jövője. Másrészt, az embrionális fejlődés során különböző őssejtekből lesznek különböző szövetek, szervek, és az ennek a területnek fejlődése is lélegzetelállító. Azt hiszem egyelőre, erről még korai lenne bármi végszót is mondani.

A teljes interjút a Népszava közli.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés