hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Eurotransplant: a szívbetegek jártak legjobban

Már folynak a tárgyalások annak érdekében, hogy Magyarország jövőre teljes jogú tagja lehessen az Eurotransplant International Foundation nemzetközi szervelosztó szervezetnek, emlékeztet a Délmagyar.

Hazánk január óta társult tag – ez az átmeneti állapot minden esetben megelőzi a csatlakozást. Az elmúlt közel egy évben a csak azok kerülhettek fel a nemzetközi listára, akik halaszthatatlan szív- és májátültetésre vártak, azok a vesebetegek, akiknek kiemelten magas ellenanyag-termelésük miatt nehezen lehet beültethető szervet találni, illetve a gyermekek.

A legtöbbet a szívbetegek profitáltak az átmeneti tagságból, de a vesebetegek közül is húszan felkerültek a nemzetközi listára, közülük négyen Dél-Magyarországról – mondta el a Délmagyarnak Szenohradszky Pál, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályának főorvosa.

– Ők azok, akiknek a 10 milliós Magyarországon meglehetősen kevés eséllyel találunk beültethető vesét, hiszen hiperimmunizáltságuk miatt még a megfelelőnek tűnő szervet is kilöki szervezetük. Számukra hatalmas esélyt jelent, hogy immár 120 milliós populációból remélhetnek donorszervet – tette hozzá a főorvos.

Szeged eddig nem kapott egyetlen szervet sem az Eurotransplanttól, és innen sem küldtek külföldi beteg számára, itteni betegeken tehát nem segített az átmeneti tagság. A jelenlegi állás szerint azonban a jövő év első felétől már nemcsak speciális esetek kerülhetnek fel a nemzetközi várólistára, hanem minden szervátültetésre váró beteget ott tartanak majd nyilván. Számukra innentől kezdve nemcsak hazánkban, hanem a többi tagállamban – Ausztriában, Belgiumban, Luxemburgban, Németországban, Hollandiában, Horvátországban és Szlovéniában – is keresik a megfelelő szervet. Leidenből irányítják a rendszert, amelynek lényege, hogy fő szabály szerint a szerveket helyben használják fel. Ha azonban teljes antigénegyezés van egy külföldi beteg esetében, kötelező azt elküldeni neki. Az ország pedig ezért cserébe legközelebb kap egy másikat, hogy az egyensúly megmaradjon.

Nem lesz tehát több transzplantáció, de minőségi javulás következik be a beültetett szervek tekintetében, ráadásul a várakozási idő is jelentősen csökkenhet – fogalmazott Szenohradszky Pál.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés