hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Étrendváltás nyújthat hatásos segítséget a vastagbélrák kezelésében

A Michigan Egyetem Rákkutató Központjának munkatársai a Gastroenterology folyóiratban olyan étrendet ismertettek, ami a daganatsejtek “kiéheztetésével” hozzájárulhat az onkológiai terápiák sikeréhez.

Ennek hátterében az a megfigyelés áll, hogy vastagbélrákban az a mTORC1 molekula játszik főszerepet, amely egyben a táplálék felismeréséért is felelős.

Amennyiben a beteg az onkológiai kezelés egyes kulcsfontosságú fázisaiban, például a kemoterápia vagy a sugárterápia megkezdésének időpontja környékén alacsony fehérjetartalmú étrendet folytat, nagy mértékben csökkenhet a daganat rezisztenciája az alkalmazott kezeléssel szemben.

A további vizsgálatokban a kutatók ennek az időablaknak a pontosításával foglalkoznak majd, mivel az étrend fehérjetartalmának csökkentése izomtömeg- és testsúlyveszteséggel járhat a vastagbélrákban szenvedő betegeknél.

Forrás: Sumeet Solanki et al, Dysregulated amino acid sensing drives colorectal cancer growth and metabolic reprogramming leading to chemoresistance., Gastroenterology (2022).

Forrás: Medical Tribune
Forrás: Medical Tribune

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés