hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Hospice Világnap

Esély a méltó halálra

Életünk elkerülhetetlen vége, a halál lehet megalázó, de méltóságteljes is. A Magyar Hospice Alapítvány azon munkálkodik, hogy a közülünk kényszerűen örökre távozók között minél többen búcsúzhassanak emberhez méltó körülmények között szeretteiktől és a világtól. Az október 11-i Hospice Világnapon a távozók mellett segítőik előtt is illő fejet hajtani.

A Magyar Hospice Alapítvány - amelynek születésénél a társadalmi élet olyan jeles személyiségei mint Göncz Árpád és felesége, valamint kiváló, nagyhírű orvosprofesszorok is bábáskodtak - több mint másfél évtizede működik, és már Az év civil szervezete címet is elnyerte. Csakhogy: lehet eredményes, sőt sikeres az olyan munka, amelynek vége a halál?
- Az alapítvány nem a halálról szól, illetve nem csak arról. Az élet és halál mezsgyéjén valóban ott állunk a rászorulók mellett, de már jóval előtte igyekszünk könnyebbé, elviselhetőbbé tenni az oda vezető utat. A gyógyíthatatlan - főként daganatos - betegek utolsó stádiumának küzdelmét szeretnénk megkönnyíteni a beteg és a család, a hozzátartozók számára.
A modern orvosi szemlélet a halált általában kudarcként könyveli el, éppen ezért a tudomány eszközeivel az élet mindenáron történő meghosszabbításáért dolgozik. A meghosszabbított élet méltóságát, elviselhetőségét viszont már nem kísérik segítő figyelemmel. Meggyőződésünk, hogy emberi jog a méltó halál, akárcsak a minőségi élet. Hatékony tüneti kezeléssel, korszerű fájdalomcsillapítással, szeretettel, szakértelemmel egy felkészült csapat sokat tehet ezért. Ez a hospice intézményi rendszer munkája - foglalja össze tevékenységüket Muszbek Katalin főorvos, az alapítvány igazgatója.
Munkájukra mind nagyobb az igény. A kórházi osztályokon nincs mód ilyenfajta gondozásra. A medikalizálódott halál általában magányosan történik, paravánok takarásában, csövek bilincsében, gyakran a folyosóra kitolt kocsikon. Ettől mindenki szenved, a beteg, a hozzátartozója, az egészségügyi személyzet is. De az egészségügy mai problémái, hátráltató körülményei legtöbbször nem teszik lehetővé a méltó távozást. Az alapítvány ezt a lehetőséget igyekszik, erejéhez mérten, megteremteni.
- Kikkel dolgoznak?
- Erre a különleges segítő szolgálatra nem mindenki alkalmas. Erő, testi és lelki felkészültség, elszántság, együttérzés szükséges hozzá. És hadd tegyem azt is mellé, hogy mindez anyagi előnyök nélkül, mert nálunk ismeretlen a hálapénz fogalma. Itt a másik ember iránti tisztelet, szeretet és tolerancia a mérce, a siker pedig - bármilyen morbidul is hangzik - a haldokló megnyugvása, a halálba segítés kultúrájának gyakorlása - magyarázza a főorvos. - Az állandó munkatársak mellett mindig szívesen fogadunk önkénteseket is, akik személyiségük révén alkalmasak erre a feladatra, hiszen külön végzettség nem szükséges hozzá. Elvégzik a mi belső tanfolyamunkat, és heti négy órában foglalkoznak a betegekkel, sokféle apró munka ellátásában segítségünkre vannak - tájékoztatott Muszbek Katalin.
- Honnan teremtik elő a működésükhöz szükséges pénzt?
- Ami az anyagi lehetőségeinket illeti, azok bizony szűkösek. Működésünkhöz a szükséges összeg töredékét kapjuk, az otthoni ellátás kétharmadát, az intézeti költségeknek pedig a felét biztosítja az állam. Igaz 2004-től már magasabb szorzóval dolgozunk, mint általában az otthoni betegápolás finanszírozására adott OEP-támogatásé. Pályázunk is, ha van lehetőség, de az uniós pályázatokban még nem szerepel erre a célcsoportra kiírt lehetőség. Éppen ezért mindenféle adományra, szponzori segítségre, a személyi adó egy százalékára is nagy szükségünk van. Magántámogatóink programjainkat is patronálhatják, vagy átvállalhatják egy-egy beteg gondozásának költségeit, jelentős adókedvezmények illetik meg őket ezért.
- Milyen jövőre számíthat a hospice-rendszer?
- A jövő törekvése, hogy ahol lenne rá mód, a kórházakban is hozzanak létre 10-20 ágyas részlegeket, melyekben hospice-szerű intézményi ellátás van. Ehhez szükséges a palliatív - fájdalomcsillapításra szakosodott - szakemberképzés, ezeken a részlegeken ugyanis az intenzív osztályokhoz hasonlóan látnák el a gyógyíthatatlan betegeket. A palliatív gondozás természetesen nem merül ki a fájdalomcsillapítással, hozzátartozik a lelki és fizikai terhek csökkentése is.
Akármilyen különösen hangzik, mi az esélyegyenlőség jegyében szeretnénk elérni, hogy mindenkinek joga legyen a méltó halálhoz, de ehhez a hospice intézmények mellett szükség van a demokrácia kiteljesedésére, a nyilvánosság erejére, az etikai, jogi, erkölcsi normák érvényesülésére is.

 

Leopold Györgyi (MTI)

A Magyar Hospice Alapítvány munkatársai – születésnapján, 2008. október 7-én délután 15-kor – a Budapest Hospice Ház kertjében lévő Polcz Alaine emlékhelynél rövid megemlékezést tartanak.

Az alapítvány az elmúlt év őszén Méltóság Mezeje elnevezéssel új mozgalmat indított, amellyel az emberi méltóságra és a társadalmi felelősségvállalás szükségességére hívja fel a figyelmet. Tavaly Budapesten és Debrecenben voltak rendezvények, ebben az évben Miskolc, Szombathely, Pécs és Veszprém is csatlakozik a kezdeményezéshez. Az idén a Méltóság Mezeje mozgalom nárciszültetésre hívja az érdeklődőket, amelyre 2008. október 10-én, pénteken, 15 órakor a Margitszigeten, a Pest-Buda emlékműnél (a Margit híd szigeti lejáratánál) kerül sor. A program fővédnöke Sólyom Erzsébet asszony.

A Hospice Világnap alkalmából a Magyar Hospice Alapítvány az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben működő Varázshegy Hospice Alapítvánnyal közösen szervez Hospice Hang koncertet a Mátyás-templomban 2008. október 11-én, szombaton, 19.30-kor.


A Semmelweis Egyetem Kamarazenekara jubileumi koncertjének programja:


Johann Sebastian Bach: D MOLL TOCCATA ÉS FUGA
Henry Purcell: CHACONNE
Antinio Vivaldi: QUITA RESPEXIT
Georg Friedrich Händel: F DÚR ORGONAVERSENY
Wolfgang A. Mozart: SUB TUUM PRAESIDIUM
Wolfgang A. Mozart: LAUDATE DOMINIUM
Wolfgang A. Mozart: KLEINE ORGELMESSE
Georg Friedrich Händel: HALLELUJA A MESSIÁS ORATÓRIUMBÓL


Közreműködnek:

Csikós Tardy Zsófia - szoprán
Tarkó Magda- szoprán
Török Ilona - mezzo
Basky István - tenor
Páni János - basszus
Hock Bertalan - orgona
A Mátyás-templom énekkara
Vezényel: Tardy László, Liszt díjas karnagy


A belépés díjtalan, adományával a Varázshegy Hospice Alapítványt támogatja.

 

Magyar Hospice Alapítvány

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés