hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Eredményesek a gyermekkori csonttöréseknél a felszívódó rögzítések

A csonttörést vagy ízületi sérülést szenvedő gyermekeknél eredményesen alkalmazhatók a felszívódó implantátumok, amelyek a fémekhez hasonlóan stabil rögzítést biztosítanak, közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A baranyai felsőoktatási intézmény közleménye szerint a PTE Gyermekgyógyászati Klinikáján (PTE GYK) az Országos Baleseti Intézettel több éve közösen alkalmazzák a módszert, amellyel "vezető szerepet töltenek be Európában". Pécsen 2018 végétől végeznek műtéteket felszívódó implantátumokkal. Ez idő alatt csaknem harminc gyermeknél közel félszáz ilyen típusú rögzítést ültettek be boka-, alkar-, térd- és könyöktáji töréseket, ízületi sérüléseket követően.

A betegek állapotának nyomon követésével szerzett tapasztalatok azt mutatták, hogy a felszívódó implantátumok az általánosan alkalmazott fémből készültekhez hasonlóan stabil rögzítést tettek lehetővé, alkalmazásuk kevesebb műtéti beavatkozással járt, csökkentették a kockázatokat és a kórházi ápolás költségeit.

A közleményben Józsa Gergőt, a PTE GYK gyermektraumatológiai szakemberét idézve kiemelték: az egyre nagyobb számban alkalmazott felszívódó rögzítésekkel csökken a műtéti szövődmények kockázata, nem kell altatni a sérültet, s mivel a felszívódó implantátumok a csont velőüregébe süllyeszthetőek, azok nem okoznak irritációt.

A felszívódó implantátumok alkalmazása a töréskezelésben jelenleg még nem az elsődlegesen választandó eljárás, azonban felhasználásuk gyakorisága felfelé ívelő tendenciát mutat, rohamosan fejlődik. Az alkartörések felszívódó implantátummal való kezelésében Magyarország vezető szerepet tölt be Európában, írták a kommünikében.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés